Мирослав Евтимов, "Синя България": От 2026 г. ДДС да е 19%, а плоският данък - 9%

Искаме ясно реформаторско дясно управление, каза кандидат-депутатът

24.10.2024 | 11:16 Редактор:

На прага на седмите извънредни парламентарни избори, каква ще бъде основната цел на "Синя България", ако намери място в 51-вото Народно събрание?

"Партиите не само в 50-ото Народно събрание, но и в предходните, виждаме, че при тях няма желание за управление, няма консенсус, който да може да бъде постигнат между тях. Това е, което е основната теза на "Синя България" - ние сме ясен десен консенсус за управление на държавата. С нашата икономическа и социална програма, с програмата ни в здравеопазването, "Синя България" иска да зададе посока. Искаме ясно реформаторско дясно управление, около което да могат да се обединят формациите в парламента, които приемат тази програма", заяви водачът на листата на "Синя България" в 4-ти МИР във Велико Търново Мирослав Евтимов в "България сутрин".

По думите му, при ясен десен консенсус може да се формира дясно реформаторско управление, което да сложи край на безхаберието.

"На първо място е икономиката, защото без работеща икономика, която е освободена от всичката административна тежест, която държавата стоварва върху нея, не можем да тръгнем и сантиметър напред. Едно от главните условия е намаляване на данъците. Ние смятаме още 2026 г. да бъде намален данък върху добавената стойност от 20 на 19%, а след това и на 18%. Ние залагаме на намаляване и на плоския данък от 10% на 9%. Когато заработи икономиката, няма как и приходите да бъдат по-малки. От там ще се увеличат и приходите в бюджета от данъци, макар и намалени", допълни Евтимов за Bulgaria ON AIR.

Инфлацията яде увеличението на заплатите

Влизаме в категорична дългова спирала, но "Синя България" предлага алтернатива на това, каза гостът.

"Ние сме заложили премахване на над 40 разрешителни, които да освободят административната тежест да падне върху бизнеса. Когато проработи бизнесът, ще имаме не само по-голямо производство, но и по-високи доходи. Хората дали с тези увеличения на заплатата когато влязат в магазина дали ги виждат в потребителската кошница? Напротив, инфлацията вече е изпреварила това увеличение. В България масово се говори за минимална заплата. Хората са все по-ограничени относно доходите, които имат", коментира Евтимов.

Външната ни политика

Според него в България има много нерешени проблеми, но коалиционно споразумение трябва да има.

"Точно до нас има един огън, който гори. В Турция дори има атентати. "Синя България" е за мирно решаване на всички конфликти. Ние сме против всеки един изстрелян куршум, по която и точка да е в света. Ние сме категорично "за" запазване на нашето участие в Северноатлантическия пакт, тъй като НАТО е нашият гарант за сигурността ни. Проблемът с Шенген не е само външен, а предимно вътрешен. Имаме неукрепени граници. Не знаем Турция как може да реагира. Ние ще гарантираме сигурността на границите. "Синя България" няма да позволи България да стане разменна монета", коментира Евтимов.

Гледайте целия разговор във видеото.