"Алфа Рисърч": 26,5% за ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Възраждане" с изравнена подкрепа

За 56% от гражданите не личи, че идват избори

24.10.2024 | 09:31 Редактор:
"Алфа Рисърч": 26,5% за ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Възраждане" с изравнена подкрепа

Седмица преди предстоящите избори на 27 октомври националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч" регистрира слаб отзвук на кампанията сред избирателите, поредна ниска избирателна активност, висока вероятност за запазване силата на разделителните линии и в новия парламент.

Оценка на кампанията

Според 56% от пълнолетните граждани на страната, в техните населени места по нищо не личи, че предстоят избори. На фона на тази апатия истински обезпокояваща е обратната връзка за предизборната атмосфера, дадена от малко над една четвърт от анкетираните, според които в тяхното обкръжение силата на аргументите се конкурира с аргументите на силата.

За 14% (предимно жители на по-малки населени места в районите със смесено население) кампанията е била напрегната, с конфликти между представителите на партиите; други 13% споделят за опити за привличане на подкрепа чрез материални, финансови стимули, чрез пряк, или косвен натиск. С позитивен опит от кампанията са едва 17%, които споделят за  спокойна кампания, със срещи и разговори на представители на различните политически сили. Готовност да отидат до урните заявяват 30% - 32% от анкетираните, което означава активност от около 2 млн. избиратели.

Електорална подкрепа

ГЕРБ-СДС успяват да постигнат висока мобилизация сред привържениците си и да си осигурят комфортна преднина пред своите опоненти. Те приключват кампанията с подкрепа от 26.5%. След тях са ПП-ДБ (14.9%) и "Възраждане" (14.2%).

Сред най-ожесточените битки се очертава тази между двете крила на ДПС. Седмица преди вота позициите на водения от Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" (7.9%) и на крилото около Делян Пеевски "ДПС – Ново начало" (7.4%) са почти изравнени.

"БСП-Обединена левица" (7.2%) и ИТН (6.1%) са другите двама участници, които допълват картината на седемпартийния парламент.

Под 4-процентната бариера, но най-близо до нея, са МЕЧ (3.8%), "Синя България" (2.7%) и "Величие" (2.6%).

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 23 октомври 2024г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Снимка: "Алфа Рисърч"