Избори 2024: 168 са разкритите секции, но се очаква слаба активност

Изборните книжа вече са на турска територия

24.10.2024 | 08:17 Редактор:
Не се очаква масово гласуване в Турция.
Не се очаква масово гласуване в Турция.

Променената политическа обстановка в България не пречи на организацията на изборите в Турция и подготовкатa за вота в съседката ни протича нормално. Това съобщи генералният консул в Истанбул Васил Вълчев.

Генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска допълни, че в районите близо до границата с България върви активна предизборна кампания.

Секциите, разкрити в Турция, отново са най-много – 168. Дипломатическите ни представителство там вече имат огромен опит в организацията на избори – това е седмият вот за Народно събрание от 2021 г. насам. Изборните книжа вече са на турска територия, обясни за БНР Васил Вълчев.

Кафеджийска не очаква висока избирателна активност и наблюдава активна кампания от страна на политическите партии.

Джеват Гюнеш, представител на организацията "Балкански турци" за района на Одрин, разказва, че не всички избиратели са наясно с промяната в партията, която традиционно печели най-много гласова в Турция.

Рафет Улутюрк от изселническата организация "Бултюрк" също не очаква висока активност и не смята, че гласуващите ще са повече от 40 хиляди. От консулството са подготвени, ако се появи напрежение.

Снимка: БГНЕС