Идва ли краят на сериала "Игра на избори"?

Ситуацията на политическия терен остава сложна, смятат Александър Симов и Даниел Стефанов

23.10.2024 | 20:11 Редактор:
Идва ли краят на сериала
Идва ли краят на сериала "Игра на избори"?

Политическата ситуация в България отново е под въпрос, след като предсрочни избори се превръщат в почти обичаен елемент на политическия пейзаж. Дали играта на избори ще приключи скоро, или сме на прага на нови политически дилеми?

"Изходните условия за уравнението са същите, каквито бяха при предишния парламент и при по-предишния парламент. Партиите са едни и същи и няма какво ново да кажат на своите избиратели", заяви журналистът Александър Симов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че липсва радикална обществена промяна, а партиите не предлагат нови идеи. Това води до намаляваща избирателна активност и невъзможност за формиране на стабилно правителство без компромис.

Според него политическата криза в България може да бъде разрешена само с осъзнаване на факта, че никоя партия не може да наложи своите условия за съставяне на кабинет. Въпреки това, Симов подчерта, че дори едно ново правителство би било уязвимо.

Политологът Даниел Стефанов, от своя страна, оценява ситуацията като 60 на 40 в полза на съставяне на правителство.

"Пречупване наистина не е ясно дали има в тази степен, в която очаквахме. Няколко неща през кампанията показват, че има преосмисляне на ситуацията. Предишните кампании бяха построени изцяло към отрицание на основния партньор. Това в тази кампания не беше толкова ясно изразено", отбеляза Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки това, Стефанов също признава, че ситуацията остава много сложна, особено по отношение на математическата логика зад съставянето на стабилно мнозинство в парламента.

Гледайте целия разговор във видеото.