Продължава практиката със замени на членове на секционни избирателни комисии

157 от машините вече са готови с инсталиран софтуер и пътуват за чужбина

22.10.2024 | 18:39 Редактор:

Инсталирането на софтуера за машините започна с фалстарт. Това стана ясно на последния брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК) преди вота.

Пет дни преди изборите се появи и препъни камъкът за вота. Рано тази сутрин е трябвало да започне инсталирането на софтуера за машините, но процедурата не е успяла да стартира навреме. 

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева информира, че днес започва инсталирането на софтуера на машините за гласуване. Тя обяви това след организационната среща с изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, със служебния министър Росен Карадимов, който е координатор на Министерския съвет по изборните въпроси, и със служебния министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите ѝ срещата е била продиктувана от това да се изясни кога ще започне процесът на инсталиране на машините в страната. 

И въпреки че преди вота обученията в голяма част от районните комисии са приключили, се очертава и още едно предизвикателство.

"За съжаление, продължава практиката да бъдат правени замени на членове на секционни избирателни комисии. Практиката е от години", посочи Матева.

157 от машините вече са готови с инсталиран софтуер и пътуват за чужбина.

Продължават акциите срещу купуването на гласове

Дни преди провеждането на парламентарните избори, на територията на цялата страна продължават акциите срещу купуването на гласове. По данни на МВР за последното денонощие от страната са постъпили 345 сигнала за възможни злоупотреби с изборните права на гражданите. Проведени са 197 специализирани операции. Срещу 76 лица се води досъдебно производство, а задържаните са 41.

Съставените предупредителни протоколи са над 1 000. Издадените удостоверения за гласуване, заместващи личните документи, са 166. Три области осъмнаха под полицейска блокада днес.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)