Избори 2024: Така държавата се бори с купения вот (+ВИДЕО)

В три области текат специализирани операции

22.10.2024 | 13:43 Редактор:

Над 40 души са задържани за нарушения на изборното законодателство до момента, отчетоха от МВР. Акциите срещу купуването на гласове продължават, заедно с организацията за изборите.

Само до 10:00 ч. тази сутрин в МВР са постъпили 345 сигнала за територията на цялата страна. Специализирани операции се провеждат в областите Сливен, Русе и Пазарджик. 

Ромският квартал в Сливен осъмна под полицейска блокада

Задържани са четирима души, срещу които има образувани досъдебни производства.

"От търговски обекти са иззети тетрадки с изписани имена и парични суми. Проверява се сигнал за купуване на гласове в сливенско село, касае се за суми от по 60 лв.", съобщи говорителят на МВР Митко Димитров.

"Няма купуване на гласове. Не сме чули, не искаме пари", казаха хората от квартала.

Освен срещу купуване на гласове, акцията е и срещу битовата престъпност.

"До момента можем да отчетем, че имаме един задържан извършител на грабеж. Грабежът е извършен в понеделник, в ранните часове, в едно новозагорско село. Единият от извършителите, криминално проявен, е задържан. Вторият се укрива и е обявен за общонационално издирване", заяви комисар Димитър Кикьов от ОДМВР Сливен.

При спецоперация в Русе са получени 8 сигнала за купуване на гласове. Проверени са търговски обекти и заложни къщи. А от рано сутринта в различни населени места в областта полицията проверяваше превозни средства за издирвани лица

"По два от тях са образувани досъдебни производства. По останалите шест се извършват проверки. Пет от проверките са приключени като неоснователни сигнали. По една проверката още не е приключила. По повод досъдебните производства, имаше задържани лица", уточни началникът на ''Охранителна полиция'' в Русе комисар Димитър Вачков.

Над 300 сигнала за денонощие

Сигналите за купуване на гласове и нарушения на изборното законодателство постъпват ежедневно в структурите на МВР в страната. За изминалото денонощие теса повече от 300.

"Специализираните операции са 197. Образувани са 76 досъдебни производства. Задържаните са 41. Връчени са 1066 предупредителни протокола по Закона за МВР", информира още Димитров.

Акция на МВР днес има и в област Пазарджик.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС