fallback

Как се проверяват машините за изборите и какви проблеми могат да възникнат

"Информационно обслужване" не е провеждало тестове по отношение на броенето, каза доц. Златогор Минчев

18.10.2024 | 20:30 Автор: Вяра Димова

53-ма експерти ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори.

"Честност и прозрачност гарантират и самите изборни комисии. Проблемът на машините е, че им изтече гаранцията. Отговорът беше малко странен за технологичен експерт. Процесът по удостоверяване се отчита със сертификати, а тези сертификати се издават за машини в гаранционен срок. Тук може, ако някоя от партиите реши, да касира изборите на база на този юридически аргумент", каза експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в предаването "Денят ON AIR".

Как се проверяват машините за изборите?

Експертите проверяват хеш кода, по думите му, и с 5000 експерти няма как да е по-различна ситуацията. 

"Всяка от машините в избирателните секции, като пристигне, се разпечатва разписка и това се вижда. Сутринта в неделя се разпечатва тази разписка и се вижда хеш кодът. Какво има да проверяват експертите и как ще стане по-сигурно? Идеите да се проверява софтуерът, с който се брои, могат да гарантират изборите, но това е друга тема. "Информационно обслужване" не е провеждало тестове по отношение на броенето, а само е показвало как работи софтуерът. Системата е добре организирана, но самите бюлетини нямат уникалност. Ние бяхме предложили защити", напомни доц. Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Грешки при вота заради изтеклата гаранция

"Може да не се разпечата вотът. Съгласно протокола на работа на СИК, гласувате на хартия. Големият въпрос обаче е друг - има ли защита при преброяването, че вашият глас точно така ще бъде отчетен или се разчита, че множеството грешки ще генерират възможности за изкривяване на резултата. Защитата на хартията не касае вота на избирателя като такъв, защото на хартиената бюлетина може някой да драсне и тя стана невалидна. Оказва се, че и на машинната може да възникне проблем при разпечатването - тогава какво правим? Това е съществено за малките партии", подчерта гостът.

Машината се състои от различни компоненти и принтерната част е най-чувствителна, изтъкна доц. Минчев. По думите му, вече се налага закупуването на нови машини.

"По отношение на инвестициите в складовете, държавата можеше да намери и по-евтино решение", на мнение е доц. Минчев.

Относно проведения тест на системата BG-ALERT, той заяви, че тя все още не е пригодена за всички модели телефони и трябва да се замислим защо преди няколко години е работила. Доц. Минчев допълни, че трябват повече тестове.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback