fallback

Изкуствен интелект ще следи видеонаблюдението на изборите

Благовест Кирилов и Александър Стоянов казаха как ще се обработват подадените сигнали

18.10.2024 | 10:52 Автор: Беатрис Младжова

Защо от "Демократичен център" започват инициативи за подобряване на обществената среда у нас чрез онлайн платформа?

"Идеята на "Демократичен център" е да повишим доверието в изборния процес, но не само в него. Виждаме, че на последните избори избирателната активност намалява, което е пряко следствие на това, че доверието в изборният процес намалява. Онзи ден представиха системата за обработка на гласовете, като тя е само една. Тази система никога не е преминавала одит. Това, което показват пред камерите, не доказва, че системата работи както трябва", заяви бившият заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов в "България сутрин".

Граждански сигнали за редовността на изборния процес

Гражданите ще могат да подават сигнали както на платформата, така и по телефон.

"Сигналите могат да са и анонимни. Молбата ни е ако са анонимни, да бъдат подкрепени с факти. Ние ще обработваме тези сигнали, ще ги предаваме на компетентните институции и ще следим за действието по тях. Сигнали се подават за различни рискови секции, действието и бездействието на институциите в тях. За момента всичко е свързано с изборния процес", каза бившият заместник-министър на регионалното развитие Александър Стоянов за Bulgaria ON AIR.

Ще се използва изкуствен интелект, който ще следи видеонаблюдението, поясни Кирилов.

"От една страна сигнализират за влияние на вота, което може да бъде чрез купен вот, чрез контролиран вот или по други начини. Другото са чисто организационни проблеми. Фокусът трябва да е върху рисковите секции, защото там се наблюдават най-често явленията купен и контролиран вот. Ще направим анализ. Започнали сме и преди изборите, защото от сигналите има достатъчно данни", коментира гостът.

Сериозен проблем е контролираният вот

Според Стоянов по-сериозен е проблемът с контролирания вот, отколкото с купения.

"Купеният вот е глас срещу пари. Наблюдавам акциите на МВР в последните дни и те са насочени към купения вот, но той е малка част и влиянието му е малко в сравнение с контролирания. Контролираният вот се упражнява както от кметове по места, така и от престъпни групи. Насоченият вот и натискът, който се упражнява към една голяма група хора, се нарича контролиран. Той може да се упражнява под различни форми", посочи бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Младите винаги имат глас, но често не го използват, категоричен е Кирилов.

"Първата инициатива, която ще направим, е политическият компас. Ще можем да проверим всяка партия какво предлага за младите хора. Младите, когато не разбират системата, се отдалечават. Това ще задълбочава проблема с избирателната активност. Много е важно да има и академия, която дори чрез кратки послания да показва как работи приемането на един законопроект. Най-важното е къде е мястото на гражданите във всеки един процес", изтъкна бившият заместник-министър на електронното управление.

Необходим е натиск към институциите, за да е подсигурен честният вот, призова Стоянов.

"При нас е наложително да имаме такива организации, защото няма как да получим ясна информация как е протекъл изборният ден. Ние в момента сме на седми избори, едни и същи проблеми във всички избори. Настоящият министър-председател е поверил контрола върху изборите на министъра на иновациите, което е странно като подход. Тук трябва вицепремиерът да се занимава с това нещо. Не е редно да е само МВР, защото контролът върху изборния процес не е само в МВР", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
63%
Категорично "не".
22%
Колебая се, още не съм решил/а.
10%
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
5%
Общо 2174 гласа

fallback
Още от Избори 2024
fallback