fallback

Избори 2024: Слоганите на партиите отварят вече отворени врати

Клишираните девизи са заради кратките срокове, смятат доц. Валерия Кардашевска и доц. Георги Лозанов

18.10.2024 | 10:43 Автор: Деси Николова

Остават няколко дни до седмите предсрочни избори на 27 октомври. Партиите тръгнаха към вота отново без силна кампания, а с кратки слогани и видеа в социалните мрежи, насочени към евентуалните им избиратели.

"Оказа се, че не е толкова лесно да открием техните девизи и техния слоган, с който влизат в кампанията. Може би това се дължи на факта, че изборите твърде често следват един след друг и в пространството сме залети от много слогани и много девизи. Не им е лесно и на колегите, които работят в кампаниите", коментира специалистът по публична реч доц. Валерия Кардашевска в студиото на "България сутрин".

Медийният експерт доц. Георги Лозанов посочи, че политическите послания често са клиширани и не провокират реакция. Според него слоганите трябва да предизвикват интерес и да предлагат неочаквани решения, вместо да повтарят вече известни теми.

"Партиите, които са "за" статуквото, говорят за сигурност, тези, които са за промяна, говорят за промяна, млади хора. Това е отваряне на отворена врата. Тези слогани, за да имат смисъл, трябва да ти кажат нещо, което не очакваш да чуеш. Много е важно посланията да са неочаквани и да носят изненада", каза доц. Лозанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Друг важен аспект, на който акцентираха експертите, е значението на визуализацията и личностната идентификация в политическите кампании. Според доц. Кардашевска, в днешно време лидерите на партиите разчитат основно на личностната си идентичност, а не на програми.

Доц. Лозанов отбеляза, че това е част от по-широкия проблем в българската политика, където идеите и политиките остават неразбрани или недостъпни за масовия избирател.

"Съществува значителна дистанция между политиците и обществото, и това допринася за ниската избирателна активност", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
63%
Категорично "не".
22%
Колебая се, още не съм решил/а.
10%
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
5%
Общо 2174 гласа

fallback
Още от Избори 2024
fallback