Избори 2024: Слоганите на партиите отварят вече отворени врати

Клишираните девизи са заради кратките срокове, смятат доц. Валерия Кардашевска и доц. Георги Лозанов

18.10.2024 | 10:43 Редактор:

Остават няколко дни до седмите предсрочни избори на 27 октомври. Партиите тръгнаха към вота отново без силна кампания, а с кратки слогани и видеа в социалните мрежи, насочени към евентуалните им избиратели.

"Оказа се, че не е толкова лесно да открием техните девизи и техния слоган, с който влизат в кампанията. Може би това се дължи на факта, че изборите твърде често следват един след друг и в пространството сме залети от много слогани и много девизи. Не им е лесно и на колегите, които работят в кампаниите", коментира специалистът по публична реч доц. Валерия Кардашевска в студиото на "България сутрин".

Медийният експерт доц. Георги Лозанов посочи, че политическите послания често са клиширани и не провокират реакция. Според него слоганите трябва да предизвикват интерес и да предлагат неочаквани решения, вместо да повтарят вече известни теми.

"Партиите, които са "за" статуквото, говорят за сигурност, тези, които са за промяна, говорят за промяна, млади хора. Това е отваряне на отворена врата. Тези слогани, за да имат смисъл, трябва да ти кажат нещо, което не очакваш да чуеш. Много е важно посланията да са неочаквани и да носят изненада", каза доц. Лозанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Друг важен аспект, на който акцентираха експертите, е значението на визуализацията и личностната идентификация в политическите кампании. Според доц. Кардашевска, в днешно време лидерите на партиите разчитат основно на личностната си идентичност, а не на програми.

Доц. Лозанов отбеляза, че това е част от по-широкия проблем в българската политика, където идеите и политиките остават неразбрани или недостъпни за масовия избирател.

"Съществува значителна дистанция между политиците и обществото, и това допринася за ниската избирателна активност", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2153 гласа