Достатъчни ли са парите от Брюксел на българските земеделци?

Ние продължаваме да ядем вносни продукции, каза Иван Христанов

17.10.2024 | 20:52 Редактор:

Брюксел одобри близо 170 млн. евро за подпомагане на българските земеделци.

"Ако ние не знаем върху какви земи и животни се разпределят, няма как да преценим. България обработва 50 млн. декара земя и имаме грубо около 2 млн. животни. Ако вземем тези суми и ги пръснем върху земята и животните, които имаме, си даваме сметка, че става въпрос за жълти стотинки на декар", заяви бившият зам.-министър на земеделието и лидер на "Единение" Иван Христанов в "Денят ON AIR".

Според него е страшно, че се говори за тези пари като за спасение.

"Държавата с най-богата земя в Европа, с най-хубавия климат е изпаднала дотам, че трябва ЕС да ни одобрява 150-160 млн. лв. като някакъв спасителен пояс. Ние продължаваме да ядем вносни продукции, продължаваме да не изнасяме достатъчно. Докато не използваме ефективно земята си, докато не превръщаме богатството на земята в богатство на фермерите в положителен контекст, ще продължаваме да ядем вносни домати", каза Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Какво е заложено в стратегическия план за земеделие?

"Когато писахме стратегическия план през 2022 г., ние бяхме една от последните държави, той беше закъснял от предходните администрации. За пръв път в 15-годишната история на България ние заложихме парите за инвестиции в земеделието, а не субсидии. Ние станахме трета по ред държава по национално съфинансиране. Ние поставихме визионерски ход. Това означава, че всички администрации след нас трябва да бъдат визионери", настоя бившият зам.-министър на земеделието.

Като друг проблем, освен липсата на визия, той изтъкна корупцията.

"На много места затворихме кранчето и това се почувства веднага. Мога да отида навсякъде и да говоря със среден, дребен, малък, семеен производител, никъде не ме гонят с тояги. Ефект имаше, но това не продължи", коментира Христанов.

По отношение на украинската помощ, той напомни, че европейската политика е да се насочат парите към средните и малките земеделци, а не към големите. Относно парите за инвестиции към общините, той подчерта, че наблюдава с ирония смелите заявки.

"Нито една схема корупционна, нито един канал, подход, не беше затворен от средата на 2022 г. Няма никакво значение тези пари на коя община ще бъдат дадени", обобщи Христанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2027 гласа