fallback

Или коалиционно правителство, или нови избори догодина

Възможно е правителство на малцинството, смятат политолозите Иво Инджов и проф. Росен Стоянов

17.10.2024 | 11:00 Автор: Толя Стоянова

"Възможно е да има коалиционно управление, което се нуждае не само от трима, а от четирима. Възможно е първата и втората политическа сила да се договорят да управляват, но да разчитат на подкрепата на още две партии в парламента. Борисов много открито и агресивно ухажва очакваната за втора политическа сила ПП-ДБ. ПП-ДБ дават противоречиви сигнали. Казват, че ако Борисов се разкачи с Пеевски, биха управлявали, но същевременно ГЕРБ да припознае програмните управления на ПП-ДБ", коментира политологът Иво Инджов в предаването "България сутрин".

Според него е възможно правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ с подкрепа на други формации.

"Неяснотата и несигурността в политическите партии в прогнозируемите резултати води след себе си до невъзможност да поискат властта, защото основната функция на политическите партии е да се стремят към властта", каза политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че най-стабилната формула за управление е малцинството.

Изборите демобилизират избирателите

"Ако този път се формира редовно правителство, то няма да мине без коалиционно споразумение. И ПП-ДБ узрява за такъв тип договорка. Правителство на малцинството подкрепено в парламента - да, това е реалистичен вариант. Догодина вероятността да има осми поредни избори никак не е отпаднала. Доста вяла е кампанията, като че ли се пазят сили за следващо състезание", добави Инджов.

Той отбеляза, че БСП се е сринала "до една незначителна политическа сила", а ДПС се е разцепила.

"Дори твърдите ядра на партиите вече започват да се свиват, защото политиците и звездите втърдяват реториката си от предходни кампании, вместо да предложат нещо ново. ПП-ДБ се надяват, че ще си върнат поне 100 000 от загубените гласове", посочи Инджов. 

Проф. Стоянов подчерта, че лидерите на основните политически партии нямат желание за дебати. 

"Изборите са най-демократичния начин за изход от политическата криза. От друга страна тези избори демобилизират избирателите", обясни Инджов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1814 гласа

fallback
Още от Избори 2024
fallback