Николай Свинаров: Излиза, че най-големите авиоспециалисти са в прокуратурата

Който владее съдебната система, управлява държавата, коментира бившият военен министър

16.10.2024 | 20:41 Редактор:

Президентът Румен Радев с упрек заради обвиненията за трагедията с пилотите край Граф Игнатиево, преди да са готови окончателните резултати от разследването. 

"Министерството на отбраната съобщава данни на комисия, назначена от министъра. Друг е въпросът дали това е пълнотата на данните, дали е имало комуникация между управляващите полета и пилотите в самолета. Не става въпрос само за последните секунди, става въпрос за това, че през целия полет ръководителите трябва да следят има ли план и как се изпълнява и при всяко нарушение да вземат отношение", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в студиото на  "Денят ON AIR". 

По думите му излиза, че ВВС нищо не разбират от полети, а това е в компетенцията на прокуратурата.

"Иронията е нормална, има комисия, назначена от министъра, в която присъства инспекторат, Военна полиция, хората са прекарали години в летене и управление на полети. Нямам представа дали във Военна прокуратура има такива специалисти", подчерта Свинаров.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази очакванията си, че трудно ще се стигне до истината за случилото се на фаталния полет, не поради липса на желание, а защото много фактори влияят на изясняване на обективната истина.

"Ние трябва да търсим поуките и да не се стига до такива инциденти", призова бившият военен министър и допълни, че очаква решение на прокуратурата за прекратяване на производството.

Само един кандидат за главен прокурор

Свинаров заяви, че не е редно нов главен прокурор да бъде избран в състезание между един кандидат.

"Заради различните зависимости слушаме през ден за решения, които не отговарят на морала и буквата на закона. Тя затова се раздели сглобката, защото нямаше мнозинство по тези въпроси. Който владее съдебната система, управлява държавата. Можеха да не нарушават разделението на властите - бивш председател на НС става премиер, това са две различни власти, зам.-главен прокурор става министър на правосъдието. Всичко е така объркано, че ако тръгнем да го чистим, само ние с вас ще останем", коментира Свинаров.

Възможности за редовно правителство

Гостът изрази мнението си, че политиците говорят повече за личности, отколкото за политики. 

"Като че ли нашата основна цел е да имаме правителство, а не какво ще прави то. Експерти на политическите партии са експерти на политическите партии, кой казва, че са най-добрите в дадена област?", попита Николай Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1584 гласа