Уморените и отвратените се отдръпват от политиката - какво следва?

Коментар за очакваната ниска избирателна активност от д-р Ваня Нушева и Венци Мицов

16.10.2024 | 19:46 Редактор:

На 27 октомври ще се проведат седмите извънредни парламентарни избори у нас за последните три години и половина. Като добавим и гласуванията за президент, местна власт и Европейски парламент, сметката става още по-внушителна.

За този период редовно правителство бе формирано едва два пъти с изключително кратък живот от няколко месеца. И очаквано – обществената умора и недоверието в политиците и институциите са по-силни от всякога.

Всичко това личи много ясно в избирателната активност. На последния вот за членове на Европейския парламент и народни представители тя бе малко под 34%.

Последните социологически проучвания за нагласите на избирателите преди изборите на 27 октомври предвиждат най-ниската избирателна активност в България от началото на демократичните промени.

За общественото разделение по темата избори – има ли смисъл да се гласува, наказваме ли политиците, ако не отидем до урните и възможно ли е да реанимираме интереса към упражняването на глас – дебат по темата в студиото на "Директно" с преподавателя по избирателни системи и изборна администрация в СУ д-р Ваня Нушева и музиканта и общественик Венци Мицов.

Позицията на Венци Мицов

"Големият проблем на обществото е, че хората се отвратиха от политическата класа, която живее в паралелна виртуална реалност, в която се бие помежду си. Искам да разбера конкретно какво ще направят за културата на фона на всички скандали, които се случиха... Заемам позиция, с която не се гордея - хората имат право да гласуват, и да не гласуват - ако ти предложат гнили ябълки и домати и ти не посегнеш към тях, проблемът не е в теб", коментира Мицов.

Мнението на д-р Ваня Нушева

"Не е правилен подходът, в който се отдръпваме от политиката. Вие може да не се интересувате от политика, но тя се интересува от вас и ви засяга пряко. Когато отвратените се отдръпнат от политиката управляват отвратителните. Това ли искаме да постигнем? Не е добре само активните на терена да задават тона на целия политически живот. Не е достатъчно само да изразяваме нашата воля по време на изборите. Важно е как разбираме нашето участие в политиката - само като гласуваме веднъж на 4 г. или като упражняваме нашата воля върху решенията на управляващите", каза преподавателят по избирателни системи и изборна администрация в СУ.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1582 гласа