fallback

Избори 2024: Политиците или ще съставят правителство, или ще провалят държавата

Бездействието вече се превръща в роля, на мнение са проф. Румяна Коларова и Елена Дариева

16.10.2024 | 10:37 Автор: Искра Ангелова

Ясно е, че за да се формира правителството, трябват две големи партии - първата и някоя от следващите, плюс една добавка. Като знаете, че първото правителство на Кирил Петков беше от 4 партии, колко партии ще бъдат в една коалиция - това не е въпрос. Въпросът е тези партии как ще се договорят помежду си така, че за да управляват и да не се стига до това, на което сме свидетели. Също така и да не се повтори това, което видяхме на предишните избори - всичките отиват на избори, за да се явят на следващите, това е безобразие. Ако са решили да провалят държавата - да го направят. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

По думите на социолога Елена Дариева пъзелът ще се подреди по-трудно, ако парчетата са повече.

"Всеки, който реди пъзел, знае, че колкото по-многобройни са частите, толкова по-трудно е той да бъде сглобен. Заради това се изисква компетентност, култура и политическа, и коалиционна. Ние такова нещо не наблюдаваме в последните години", коментира тя.

Залогът на политическото бъдеще

Проф. Коларова е на мнение, че позицията на Делян Добрев е последователна.

"Добрев иска да каже, че той намира разумни позиции и разумни аргументи, предлагани от полиците от "Демократична България", а не от "Продължаваме промяната". Ще видим резултатите, но виждаме, че в листите доминацията е на ПП, което е доста неприятно за симпатизантите на ДБ", подчерта политологът.

Дариева смята, че залогът за политическото бъдеще се покачва.

Политическите нападки продължават

"Докарахме се до седми парламентарни избори за последните 3 години и те са с постоянна спадаща избирателна активност. Негласуващите не просто се увеличават като дял, а те все по-убедени в това си поведение. Това бездействие вече се превръща в идентичност и роля. Отказът от участване в изборите става все по-осъзнат, а това е изключително опасно за политическите формации. Те не гласуват по различни причини - едни не гласуват, защото са разочаровани, други не гласуват, защото не могат да бъдат очаровани", поясни социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Думите на политиците са неефективни

На това мнение е проф. Румяна Коларова.

"Фигурата на премиера се изведе на преден план в този политически дискурс в опитите да се намери някаква формула, която да сближи позициите на партиите, които доста яростно се отрицаваха помежду си. Репликите по време на кампанията продължават. Тази политика на нападане е игра с нулев резултат, те губят", каза Елена Дариева.

Проф. Коларова коментира и предложението за надпартиен премиер: "Това е тотална глупост, защото има политици, които в седми поредни избори казват: "Ние ще сменим политиката, като сменим хората". Никъде това не става така. Проблемът не ни е начинът, по който си взаимодействаме, проблемът е в човека. И това, че ще намерим човек, който да ни обедини, са пълни глупости".

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1382 гласа

fallback
Още от Избори 2024
fallback