Настимир Ананиев: Борисов се опитва да направи "Възраждане" втора сила

ПП-ДБ да не се фокусират върху името на министър-председателя, призова бившият депутат

15.10.2024 | 20:24 Редактор:

По-малко от две седмици остават до поредните предсрочни парламентарни избори.

"Важно е колко субекта ще има в НС, според мен 8, чувам заявки за девети. В края на краищата трябва да се стигне до числото 121 поне, за да има кабинет. Това обикновено минава през тест за избор на председател на НС. Правителство на малцинството също трябва да мине през гласуване в НС. Една от хипотезите е, че ще има правителство на малцинството. Никой не отрича, че няма да има правителство. От първите 2-3 партии, които социолозите посочват, не казват, че няма да има правителство", коментира председателят на пария ВОЛТ Настимир Ананиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че е важно какво ще бъде това редовно правителство и с каква програма. По думите му, когато се видят резултатите от изборите, няма проблем дадена партия да бъде градивна опозиция. Очакванията му са, ако прогнозите на социолозите се осъществят и ГЕРБ е първа политическа сила, да има "отговорен ГЕРБ с отговорен Борисов". 

"Днес чух, че е казал, че от Европа му е забранено да работи с "Възраждане". На практика обаче приближените до Борисов помпат "Възраждане", Борисов се опитва да направи "Възраждане" втора сила, за да няма възможност ПП-ДБ да получи мандат", сподели бившият депутат.

Редовното правителство е важно за обществото и бизнеса

Отговорността на първия е да направи редовен кабинет, категоричен е Ананиев. 

"Въпросът е, когато си извадиш обичайно министри, които са сваляни с протести и хората не искат да ги виждат и чуват, това е проформа за направа на кабинет. България има нужда от отговорни политици. До момента имаше липса на лидерство", заяви Настимир Ананиев.

Чрез ефира на Bulgaria ON AIR той призова ПП-ДБ да не се фокусират върху името на министър-председателя. По думите му въпросът не е кое е лицето на бъдещия редовен кабинет, а какво мнозинство стои зад него, кои са министрите.

Всеки има за кого да гласува, стига да иска

Ананиев определи като "най-тежкия червен картон от началото на прехода" все по-ниската избирателна активност.

"Винаги има избор за кого да гласуваш - и преференцията ти дава избор, ако не харесваш вожда, лидера, но преференциално човека - заради качествата му можеш да гласуваш да него", категоричен беше гостът.

Бившият народен представител разкритикува партиите, че се концентрират върху твърдите си ядра по време на кампанията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1145 гласа