fallback

Димитър Главчев: 30 души са задържани за изборни нарушения

"Основната цел е да няма никакви изкривявания, свързани с вота", каза служебният премиер

15.10.2024 | 12:07 Автор: Вяра Димова

Провеждането на честни и прозрачни избори е основната цел на служебното правителство. Ние работим в рамките на нашите задължения. Тъй като е много актуална темата МВР как си върши работата - имаме 168 постъпили сигнала, от тях 60 досъдебни, 587 съставени протокола, 30 задържани и проведени 160 специализирани полицейски операции. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на редовното заседание на Министерския съвет (МС).

Министър-председателят отбеляза, че работата на МВР и в момента продължава и ще продължи, докогато има такова задължение.

"Основната цел е да няма никакви изкривявания на изборния процес и нарушения", подчерта той и посочи, че когато има установени нарушения МВР, съвместно с прокуратурата, действа.

Кабинетът се стреми да осигури честността при гласуването с машини

"Беше осъществено довереното изграждане на кода. ЦИК го извърши в защитена среда. Работим в посока абсолютно стриктно спазване на това, което ни е вменено като изпълнителна власт за провеждане на изборите", допълни Главчев.

Той коментира, че позицията на България по отношение на разширяването на Европейския съюз (ЕС) е непроменена: "Ние подкрепяме силно разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, от една страна, както на Молдова, Украйна и Грузия, от друга страна".

По думите му България е абсолютен мост между Западните Балкани и ЕС при спазване на поетите ангажименти от всяка една от тях, както на база на собствения им принос.

Българският национален отбор по футбол ще използва Държавния авиационен оператор, за да прелети до Белфас, Северна Ирландия, за мача, който им предстои.

"Всичко това, при условие, че Българският футболен съюз (БФС) си заплати разходите. Те са заплатени вече, от БФС. Очакваме и им стискаме палци довечера да победят", съобщи още Главчев.

Премиерът отбеляза, че кабинетът си върши работата, съгласно положената клетва. "Тази клетва ме насочва към една песен – "Клетва". Знаете, че в 13 ч. ще изпратим Кирил Маричков. Бог да го прости и да му е светло", заключи той. 

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1007 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Избори 2024
fallback