Какъв е най-вероятният сценарий за кабинет след изборите?

Възможно е да търсят академик за премиер, смятат доц. Стойчо Стойчев и Кольо Колев

14.10.2024 | 20:17 Редактор:

След изборите на 27 октомври предстои търсене на консенсусна фигура за поста министър-председател.

"Желание, ако има да се направи кабинет и да се сформира мнозинство, фигура ще се намери, независимо какви изисквания отсега поставят. Самият факт, че се говори за фигура, означава че са преодолени големите несъответствия между основните инициатори на едно такова мнозинство", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Кампанията протича спокойно, без агресивни послания, което е предпоставка за следизборни преговори. Според него търсеният кандидат за премиер ще бъде личност, която е равно отдалечена или приемлива за всички основни политически сили като "Продължаваме Промяната-Демократична България" и ГЕРБ. Често такива фигури се избират от академичните среди - професори по право или икономика.

"Напълно е възможно в тези среди да бъде потърсен премиер. Друг е въпросът, че противоречията им не са преодолени, но партиите нямат избор. Всички си дават сметка, че ако хвърлят страната ни още веднъж в избори, избирателят ще ги нарита. На тези избори можем да очакваме по-малко от 2 милиона избиратели, на следващи нещата стават непредвидими", заяви социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според Стойчев и Колев най-вероятният сценарий е коалиция от три партии - "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и още една по-малка формация. Това ще осигури някаква стабилност, но не изключва и потенциална подкрепа от ДПС без формално участие в кабинета. Някои партии като БСП и ДПС може да променят позициите си, за да избегнат нови избори.

И двамата анализатори са на мнение, че има база за преговори и компромис между основните партии.

По време на разговора са използвани данни от проучване на електоралните нагласи на "Медиана", реализирано със собствени средства и проведено между 8 и 13 октомври сред 978 пълнолетни граждани.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 656 гласа