Масови проверки срещу купения вот и изборни нарушения в цяла България

Към момента досъдебните производства за купуване или продаване на гласове са над 50

14.10.2024 | 18:33 Редактор:

14 задържани при мащабна спецакция срещу купуването и продаването на гласове на територията на София - област. Нито един от тях обаче не е арестуван заради изборна търговия, а заради други нарушения на закона. Спецоперация се проведе и в Сливен.

В градовете Костенец и Долна баня - на територията на София-област, влязоха икономическа и криминална полиция, НАП, горските инспекции и Агенцията за безопасност на храните. Държавните органи проверяват лични и фирмени адреси, казина и заложни къщи. Мащабната им акция има за цел да спре купения вот, а полицията хвана шестима.

"Задържани са шест лица - трима, които представляват интерес на полицията и две без лични документи в себе си", каза началникът на "Охранителна полиция" към ОДМВР - София-област Петър Соколов.

Акция със същата цел се проведе и в района на Сливен. Там органите на реда провериха магазини в селата Градец и Жеравна.

"Намерени са тефтери с ръкописно изписани имена и суми срещу тях. Две жени са отведени за разпит във връзка с тези две досъдебни производства. Обикновено твърдят, че това са вересии, но това е потенциален риск за опрощаване и след това склоняване към гласуване", каза началникът на "Охранителна полиция" към ОДМВР - Сливен Димитър Кикьов.

Към момента досъдебните производства за купуване или продаване на гласове са над 50.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 610 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR