fallback

Любомир Дацов: Правителството гледа своя интерес

Според финансовия експерт зад предложението за нов общ дълг в доклада на Марио Драги стои идеята за единен европейски данък 

12.10.2024 | 19:17 Автор: Надя Хамдан

Имитация - така бившият зам.-министър Любомир Дацов определи решението Народното събрание да заседава извънредно заради Плана за възстановяване и устойчивост. В предаването "Брюксел 1" Дацов подчерта, че не вижда какво ще се промени със свикването на извънредно събрание на парламента.

"Няма разместване на силите, няма някаква съществена промяна в обстановката, освен че финансовият министър каза колко е страшно с инвестициите, колко е страшно с приходната част и как бюджетите за следващите няколко години просто ще излязат извън рамки. Правителството в момента гледа своя интерес дотолкова, доколкото това би намалило натиска върху самия бюджет за следващата година и образно казано с "връзването му", разкри той.

Дацов коментира и доклада на бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, който бе представен в Брюксел. 

"На масата е сложен един проект с много по-големи и амбициозни цели, който изисква много по-силни и дълбоки реформи. Аз просто се ужасявам, ако не можем да изпълним малките реформи, как ще постигнем някакво съгласие и ще можем да защитим интересите си", попита бившият зам.-финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той коментира и идеята за нов общ дълг.

"Аз не мисля, че това е добра идея. Още повече, че като емитираш дълг в такъв размер, трябва да имаш трежъри. Това се прави дефицит. За да покриваш този дефицит, ти трябва да имаш приходи. Нови данъци ли ще въвеждаме в Европа? Зад това стои идеята за единен европейски данък. Оттук нататък, ако имаме единен европейски данък и той се управлява, отиваме към европейско трежъри или някаква фискална единица, независимо как ще бъде наречена - Европейско министерство на финансите или нещо подобно", посочи още Дацов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback