fallback

Георги Киряков: Политиците вече дори обещания не дават 

Според политолога при толкова чести избори не могат да представят нещо различно на хората

12.10.2024 | 18:30 Автор: Надя Хамдан

Нараства демотивацията на българите у нас и в чужбина да гласуват на парламентарни избори. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването "Брюксел 1".

По думите му политиците обаче не си правят необходимите изводи от тази демотивация.

"След всеки избор казват, че са си взели поука, а когато гледаме какви кампании правят, те не се различават от това, което сме гледали в предишни избори. И тази кампания очевидно е доста по-постна от кампанията за 50-ия парламент. Политиците нямат особено нови идеи, които да покажат на гражданите. И пак се повтаря тази стара битка - личностна - не сблъсък на политики, а сблъсък на хора. И то не сблъсък на идеите на тези хора, а атака на личността на съответния политик", посочи още експертът.

По думите му една от целите на политиците е да минимизират възможността техните противници да калкулират повече гласове от тях.

"Това не може да бъде цел на една предизборна кампания. Това може да бъде цел в една пехливанска битка", каза Киряков пред Bulgaria ON AIR. 

Киряков обясни ниската избирателна активност със следното сравнение:

"Тук не става въпрос за отсъждане на избирателя, от гледна точка на рационалния му интерес, а за наблюдаване на някаква шоу програма, да я наречем, в която той си казва - "този е за изгонване от къщата, този ще го оставим, защото ни харесва поведението му спрямо останалите участници в тази шоу програма".

Това е емоционалният мотив, който много хора ще използват и на тези избори, смята политологът. А другата реакция на хората е просто да не излязат да гласуват. 

По думите му би било добре, ако нежеланието за гласуване се дължи на неизпълнение на обещанията.

"При последните избори политиците дори и обещания не дават. Затова казвам, че битката отново е на личностна основа, а не на идейна. При толкова чести избори политиците не могат да представят нещо различно на хората, те не могат през два месеца да модифицират програмите си така, че да представят нещо ново", посочи Киряков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback