ПП-ДБ: Всички в България имат право на справедлив съдебен процес

Коалицията подготвя искане за тълкуване на разпоредбите на Конституцията за защитата от наказателно преследване и задържане

12.10.2024 | 15:28 Редактор:
ПП-ДБ подготвя искане за тълкуване на разпоредбите на Конституцията за защитата от наказателно преследване и задържане.
ПП-ДБ подготвя искане за тълкуване на разпоредбите на Конституцията за защитата от наказателно преследване и задържане.

ПП-ДБ сме убедени, че всички в България имат право на справедлив съдебен процес, независимо от политическата ситуация и принадлежност. Затова ПП-ДБ подготвя искане за тълкуване на разпоредбите на Конституцията по отношение на защитата от наказателно преследване и задържане. Това заявиха от ПП-ДБ в позиция до медиите.

Цялата позиция на ПП-ДБ:

Конституцията е върховният закон на страната и заедно с решенията на Конституционния съд не могат да бъдат заобикаляни в правоприлагането. В същото време, определението на съда по отношение на мярката за неотклонение на народен представител от 50-ото Народно събрание повдига редица въпроси за обхвата на разпоредбите на чл. 70 от Конституцията на Република България, уреждащи невъзможността за наказателно преследване и задържане, както и за приложимостта им по отношение на извънпроцесуални действия, като прилагане на специални разузнавателни средства. Спорове в професионалните среди поражда и тълкуването на израза "заварено тежко престъпление" и доколко то е приложимо при наличие на предхождащи извънпроцесуални действия с наказателноправен характер.

В Тълкувателно решение № 10 на Конституционния съд от 1992 г. е дадено тълкуване на израза "може да бъде възбуждано наказателно преследване" по чл. 70 от Конституцията, като е взета предвид действащата към онзи момент правна уредба на наказателния процес и която от 2006 г. е съществено променена.

Тълкувателно решение № 12 от 2020 г. на Конституционния съд, по искане на главния прокурор, разяснява обхвата на имунитета на президента и посочва, че срещу него не могат да бъдат извършвани нито процесуални, нито извънпроцесуални действия, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи. Поставя се обаче  въпросът дали същото разбиране за обхвата на израза "не може да бъде възбудено наказателно преследване" следва да се прилага и по отношение на народните представители. 

С оглед на изясняване на конституционните текстове и с цел гарантиране на върховенството на закона, "Продължаваме промяната - Демократична България" подготвя искане за тълкуване на съответните разпоредби на Конституцията, като ще потърси подкрепа за искането от всички парламентарни групи в Народното събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)