Цветелина Пенева: Намалява интересът към вота на българите зад граница 

Експертът обясни, че по-малкото подадени заявления за гласуване не означават задължително ниска избирателна активност 

12.10.2024 | 18:00 Редактор:

Малко над 30 000 са подадените заявления за гласуване на българи в чужбина на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Най-големият процент заявления са от Турция - 18 000. Това заяви в предаването "Брюксел 1" Цветелина Пенева - член на обществения съвет на ЦИК.

166 са разкритите секции в Турция за нашите сънародници с право на глас.

"Очакваме отново добра избирателна активност. Знаем, че там, с помощта на изселническите организации, бих казала, че организацията е добра. Има струпвания в секциите в Турция, но какво ще се случи с изборите на 27 октомври, предстои да видим", подчерта Пенева.  

Тези над 30 000 подадени заявления представляват 20% спад от предишния вот.

"На изборите през юни отново имаше спад спрямо последните избори, които бяха проведени в предходната година. Тоест, забелязваме един намаляващ интерес за подаване на тези заявления", каза Пенева, но отчете, че това трябва автоматично да означава, че избирателната активност, която очакваме от нашите сънародници, ще бъде по-ниска, защото изборният кодекс е заложил един автоматизъм за образуване на изборни секции извън страната.

"Там, където на предходни избори са гласували повече от 100 гласоподаватели, автоматично ще се открие секция, без да е необходимо да се подават такива заявления", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR

На въпрос дали българите в чужбина са достатъчно мотивирани да гласуват, тя отговори, че българите извън страната не са по-различни от българите в страната.

"Лично моето обяснение като експерт е, че тук наблюдаваме едно отегчение от това, че правим поредни избори. Същите настроения най-вероятно чувстват и българите зад граница. Но възможно е там да има добра избирателна активност поради сигурността на нашите сънародници, че секции ще има в близост и където са могли да гласуват предходния път, ще могат да гласуват и сега", каза Цветелина Пенева. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 55 минути
За какво да си губя времето да гласувам ? Гласувам за една партия,печели, и хоп други три си правят коалиция и стават те печеливши...без да съм гласувал за тях. Е,за какво да си губя времето за тия мошенически игри??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 час
Не е отегчение, не искаме да вкарваме престъпници в Парламента, а то други няма!!Отгоре винаги изплуват гов-н***та!! Сигнализирай за неуместен коментар