Антон Кутев: Трябва да се пренареди цялата партийна система

Бившият говорител на служебния кабинет подчерта, че управленската коалиция е въпрос на компромиси

12.10.2024 | 23:00 Редактор:

Трябва да се пренареди цялата партийна система, а политиците в България да работят по един съвсем нов начин. Това заяви в предаването "Опорни хора" бившият говорител на служебните кабинет на Румен Радев Антон Кутев.

Той беше категоричен: "Това ще стане. Въпросът е дали ще стане през популизма, или ще стане през едни смислени проекти, които с течение на времето ще доведат до реални политически, икономически резултати." 

На въпрос има ли шанс след тези предсрочните парламентарни избори да има кабинет, той отговори: "Винаги когато има 260 депутата, 120 от тях могат да направят правителство. Какво ще се случи след изборите, е трудно да се предвижда сега, защото трябва да видим каква ще е конфигурацията."

Според Кутев е много важно каква ще е изборната активност, а той самият очаква да е под 33%.

"Което значи още по-голяма нелегитимност на партиите. А то това всъщност е въпросът дали ще има правителство - дали партиите, които вземат някакви водещи позиции там, имат легитимността да направят компромисите, защото коалицията е компромис", посочи Кутев пред Bulgaria ON AIR

По думите му не е важното кой ще оглави Министерския съвет.

"Въпросът е имаме ли човек или група хора, които знаят как да изведат България от кризата. Които са готови да го направят, които знаят жертвите, които ще трябва да понесат и които имат ясна мисъл, че не работят за себе си, а за държавата. И проблемът всъщност на политическото раздробяване е, че нито една от политическите сили не ни дава тази сигурност. Даже напротив - за всички вървят някакви съмнения - тоя дали се е продал, оня дали се е продал. Дали са се продали, ще видим след изборите", обясни Антон Кутев. 

Гледайте целия разговор във видеото.