fallback

Има ли път към редовно правителство след изборите?

Политическите сили са объркани и изчерпани от идеи, смятат Иво Желев и Людмил Илиев

11.10.2024 | 20:20 Автор: Деси Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново заговори за компромиси след парламентарните избори на 27 октомври.

"На думи всички в момента са смирени, снишени и готови за компромиси. Това е линията на Борисов и ГЕРБ през последните месеци. В същото време обаче ГЕРБ претендира да вземе най-голям електорален дял и да бъде водещ политически субект, по който евентуално да се формира ново редовно правителство. Колкото и банално да е, всичко зависи от разпределението на мандатите в новото Народно събрание. При този политически ландшафт, който имаме, е много трудно да кажем какво ще се случи", заяви социологът Иво Желев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Желев коментира, че БСП и други партии като "Има такъв народ" се сблъскват с големи предизвикателства. Някои от тях могат дори да не влязат в парламента. Ситуацията е такава, че повечето политици са заети с опити да запазят своя електорат, вместо да мислят за бъдещето след изборите.

"Шанс винаги има. Борисов говори по темата, защото той е длъжен да говори. Всички очакват, че той ще бъде победител на изборите и към него се насочват всички погледи с очакване той да предложи нещо, при това работещо", каза журналистът Людмил Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Илиев акцентира на факта, че макар шансовете за редовна власт винаги да съществуват, в момента политическите сили изглеждат разсеяни и фокусирани предимно върху собственото си оцеляване.

Според него политическите партии не изглежда да имат ясна стратегия за съставяне на коалиция, а ГЕРБ вероятно ще продължи да се опитва да доминира в правителството.

Желев подчерта, че политическите партии са изчерпани от идеи и не могат да осигурят стабилност на страната. Възможността за съставяне на коалиции между партиите остава несигурна.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback