Хеш кодът за машините е готов и няма рискове за изборния процес

Няма проблем да се ползват машини с изтекла гаранция

11.10.2024 | 18:40 Редактор:

Софтуерът за машините, с който ще гласуваме на 27 октомври, е вече изграден, готов е и хеш кодът. А министърът на електронното управление увери, че няма рискове за изборния процес.

Хеш кодът, заради който машинното гласуване на първи тур на кметските избори миналата година беше отменено, играе най-важната роля, за да разберем, че гласът ни е отчетен за правилните избори. Изключително важно е да следим дали 64-цифреният хеш код е същият, след като сме гласували. 

Ако не съвпада - проблемът не е в машината, а софтуерът не е пригоден за тези избори. Хеш кодът ще бъде поставен на видно място в секциите както в страната, така и в чужбина, за да могат избирателите да сравнят при нужда. Две седмици по-късно софтуерът за машините вече е готов. 

"Този софтуер е такъв, с който всяка една машина се параметризира за всяка една секция. Няма уязвимости в този софтуер", заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Няма проблем да се ползват машини с изтекла гаранция

9 600 от машините обаче са с изтекла гаранция. 

"Всички използваме електроуреди с изтекла гаранция. Това не предопределя, че те са развалени, към тях трябва да се отнасяме с грижа. Нужна е просто профилактика и диагностика преди изборите", допълни Мундров.

Следващата стъпка е чрез флашки софтуерът да се предаде на "Сиела Норма". Те ще го инсталират във всички машини. За България те са близо 9500, а за секциите в чужбина - 157.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.