МВР е получило 130 сигнала за изборни нарушения

"Всеки от тях се проверява", увери Атанас Илков

11.10.2024 | 16:28 Редактор:

Към настоящия момент в Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени 130 сигнала, по които са извършени проверки и по 46 от тях са образувани досъдебни производства.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков на брифинг относно резултатите от действията, предприети от МВР срещу престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

Във връзка с разпространения в интернет пространството списъкът с имена на купувачи на гласове, Илков съобщи, че лицата са разпределени към областните дирекции и се извършват проверки.

"Във всеки един момент ние можем да извадим сигналите, образуваните досъдебни производства, задържаните лица. Цялата картина по отношение на изборите е пред вас", каза той.

Вътрешният министър посочи, че усилията на МВР са насочени най-вече към нови лица, за които се полагат усилия да бъдат установени.

"За нас е по-важно да открием нови лица, за които имаме основания да смятаме или е постъпила оперативна информация", добави той.

Илков коментира, че от бившия му колега, който е кандидат за народен представител – Калин Стоянов, не е получена информация за изборни нарушения.

"Всеки български гражданин, който има информация, която е свързана с купуване и продаване на гласове, има право да подаде сигнал, когато в този сигнал се съдържат данни за престъпления", уточни той и отбеляза, че няма значение дали той е министър, дали е бивш депутат, или кандидат за такъв.

"МВР работи за честни и прозрачни избори. Всеки един сигнал се проверява, без значение кой е негов адресат", увери той.

Вътрешният министър се надява до края на годината България да стане пълноправен член на Шенген.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR