Редно ли е служебен кабинет да прокарва държавния бюджет?

Увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до по-голям дял на сивия сектор, убеден е Преслав Райков

10.10.2024 | 20:22 Редактор:

Задава ли се дефицит от 18 млрд. лв. в бюджета за 2025? 

"Ако продължаваме със същия темп и същия предизборен бюджет, който за седми път ще направим, и принципа на финансовия министър "нека партиите да изберат какво да има в бюджета, е безотговорност. Трябва да се забрани на служебен кабинет да прекарва бюджет. Служебните правителства трябва да оперират с балансиран бюджет или в излишък... а не с ротационно прихващане на средства - "малко вие, малко ние и после се завъртаме", коментира финансовият анализатор Преслав Райков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му се задава прекалено оптимистична макрорамката и има разминавания между прогнозите на БНБ и МФ с тези от външните източници, а потиците подценяват геополитическата ситуация. 

"Войната в Украйна не върви към затишие, а обратното. Опасенията основните ни търговски партньори да изпаднат в икономическа рецесия се материализират 1:1 и това повлиява нашата икономика. 18-и пореден месец индустриалната икономика спада", каза Райков. 

Задава ли се икономическа криза?

Финансовият анализатор заяви пред Bulgaria ON AIR, че България не е в икономическа криза, не сме и на ръба. По думите му страната не е използвала потенциала, който се е открил след Ковид-19 и войната в Украйна. 

"Имаше преначертаване на веригите на доставки. Отвориха се доста възможности за тези, които са бързи и адекватни като Румъния. С добро политическо лоби в Брюксел получиха огромни средства за портова инфраструктура в Констанца, успяха да осигурят доста съоръжения за търговия с Украйна. Ние не успяхме да вземем нищо, от това което можехме, хабим потенциала си", подчерта гостът. 

Да се върне 20% ДДС за всички 

Финансовият експерт е убеден, че в настоящата ситуация би било правилно решение връщането на 20% ДДС за всички сектори и след това да се прецени, на базата на анализ, дали може тя да бъде свалена на 17% например - за всички. 

"Ревизирането на данъците е много грешен ход в текущия момент", убеден е Преслав Райков.

Той добави, че не би трябвало да се пипа и минималната работна заплата, което би увеличило сивата икономика. 

Гледайте целия разговор във видеото.