Владислав Панев: Вероятността за осми поредни избори не е малка

Няма доверие между големите партии и съставянето на кабинет ще е трудно, каза той

10.10.2024 | 20:27 Редактор:

След изборите, когато се види реалната конфигурация в парламента, ще стане ясно дали има възможност за разговори, дали могат да бъдат успешни. Това коментира Владислав Панев от клуб "Ускорение" в предаването "Денят ON AIR".

"Нормалното е, когато бъдат излъчени партиите, които влизат в парламента, мнозинството от тях да седнат и да си договорят едно коалиционно правителство, което включва лидерите им, представителите на съответните партии. В България в последните години няма доверие между големите партии в парламента. Търсят други варианти, с които да пресечем поредицата от изборите", каза той. 

Има ли определени личности за надпартиен премиер?

"Чувал съм четири-пет лица, от които едно-две стават за такава позиция. Друг е въпросът дали такива хора биха си зарязали кариерата и биха се наели с тази задача да бъдат премиер в правителство, в което няма никакъв контрол на мнозинството в парламента", обясни Панев пред Bulgaria ON AIR.

Според него, този човек трябва да бъде достатъчно известен на обществото, за да има обществено мнение.

"Проф. Габровски го знаят основно в неговата професионална общност. Икономист, юрист - тези професии биха извадили България от поредицата избори. Такива професионалисти ни трябват. Трудно такива професионалисти ще се съгласят", на мнение е гостът.

Трудно ще бъде съставянето на кабинет

"Никой не твърди, че ще бъде лесно. Вероятността за осми поредни избори не е малка. Не я отписвам. За България основният проблем е корупцията", подчерта Панев.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов беше предложен за номинация за следващ обвинител номер едно.

"Мандатът на сегашния ВСС е изтекъл отдавна. Парламентарната квота на ВСС се избира с 2/3 мнозинство - кога точно това 2/3 мнозинство ще бъде постигнато за висши съдии от парламента, е въпрос с неизвестен отговор. Съдебната система е един от най-отровните органи в момента. При определени обстоятелства, включително политически, главният прокурор може да бъде отстранен", посочи Панев.

По отношение на бюджета, той изтъкна, че "определено им проблем, и за тази година, и за следващата година".

Гледайте целия разговор във видеото.