fallback

Кирил Петков: Свидетели сме на състезание с един кон за главния прокурор на България

Министърът на правосъдието реши да му удари едно рамо и да не вкара допълнителен кандидат, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

10.10.2024 | 18:47 Автор: Толя Стоянова

След номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор от "Продължаваме промяната - Демократична България" планират да попитат Конституционния съд (КС) дали Висшият съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат може да избира тримата големи в съдебната система, сред тях и обвинител номер едно.

За внасяне на искането за тълкувателно решение са нужни 48 подписа на депутати, като така процедурата по избор на главен прокурор може да бъде спряна поне до произнасянето на магистратите. От ГЕРБ се обявиха против решението на бившите си коалиционни партньори.

"Свидетели сме на състезание с един кон за главния прокурор на България. Една от най-важните длъжности в България беше предложена от Висш съдебен съвет с изтекъл мандат. Само един кандидат отново, а министърът на правосъдието, който всъщност беше заместник на г-н Сарафов, явно реши да му удари едно рамо и да не вкара допълнителен кандидат в това състезание", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Избори 2024
fallback