Столична община с важна информация за гласуване с подвижна избирателна кутия

Ако бъде изпуснат този срок, е валиден втори - до 21 октомври

10.10.2024 | 13:17 Редактор:
Има няколко начина за подаване на заявление.
Има няколко начина за подаване на заявление.

Столичната община информира гражданите в неравностойно положение, че крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. е 12 октомври 2024 г. Ако пропуснете този срок, може да подадете заявление до 21 октомври 2024 г., при условие че във вашето населено място има назначена подвижна избирателна комисия.

Като крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия в частичния избор за кмет на кметство Лозен, Столична община на 20 октомври 2024 г. е 05. октомври 2024 г. и втори срок  - 14 октомври 2024 г. – при условие че в кметство Лозен има назначена подвижна избирателна комисия.

Подаване на заявление

Можете да подадете заявление писмено, чрез упълномощено лице, по пощата, факс или електронно без електронен подпис.

В заявлението трябва да включите вашето име, ЕГН и постоянен адрес (или настоящ, ако сте подали заявление за гласуване по настоящ адрес).

Подвижна секционна комисия

Подвижна секционна избирателна комисия се назначава, ако поне 10 души в населеното място подадат заявления.

Вписване в списъка

Кметът на общината ще ви впише в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия не по-късно от 5 дни преди изборите.

Как се гласува с подвижна избирателна кутия?

При образуване на подвижна избирателна секция в изборите, съответно на 20 октомври 2024 г. и 27 октомври 2024г. членовете на подвижната секционна избирателна комисия ще посетят всеки избирател, който е подал заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Избирателят ще получи бюлетина за гласуване за членове за Народно събрание или бюлетина за гласуване за кмет на кметство Лозен, която трябва да бъде подпечатана с печата на комисията в момента на получаването ѝ.

Избирателят трябва да направи своя избор сам, а след това да сгъне бюлетината, за да се запази тайната на вота. След това бюлетината се предават на СИК, за да бъдат отстранени уникалните номера и да се постави втори печат, преди поставянето ѝ в урната.

За повече информация посетете [www.cik.bg](https://www.cik.bg).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)