Николай Денков с гневен пост срещу "Възраждане": Не пипай моята гимназия НПМГ

"Какво следва след закона за пропагандата, такъв за чуждестранните агенти?", пита бившият премиер

10.10.2024 | 12:18 Редактор:
Ако ще развиваме образованието, това няма да стане с репресии, каза Денков.
Ако ще развиваме образованието, това няма да стане с репресии, каза Денков.

Кандидатът за депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков публикува пост във Facebook, касаещ случай в столичната Национална природо-математическа гимназия, за който той алармира. Ето я и неговата позиция:

#НеПипайМоятаГимназия НПМГ!

С този призив през 2016 г. спряхме опита на случайно попаднал министър на образованието и науката в кабинета "Борисов 2" да обезличи водещите гимназии в София и да ги приравни на "обикновени квартални училища". Аз уважавам много кварталните училища, учил съм осем години в такива. Но скритата цел на тази акция беше да се влоши качеството на водещите гимназии, а не да се подобри това на "кварталните училища" – и така да се прикрият понякога шокиращите разлики в условията и начина на работа в различните училища. 

Сега отново се налага да изтупаме от праха този призив, защото лъжливата партия "Възраждане" (на ваксинирани антиваксъри, които си държат парите в евро) плаши хората с фалшиви проблеми. И е решила, че трябва да печели гласове за сметка на българското образование. 

Атаката срещу варненските учители отпреди месец беше само началото. Сега атакуват учители и директора на НПМГ, защото са си позволили да пишат двойка на един ученик, който не може да си вземе изпитите. Предизвиканите от майката проверки не стигат, та сега депутат от "Възраждане" търси сметка на директора на училището с измислени "възрожденски" аргументи и надига негативна медийна кампания срещу училището. Няма съмнение, че ще нападнат и други училища и учители. Не можем да го допуснем!

Истинското Българско възраждане се е случило благодарение на най-образованите българи. Не на полуобразовани политици, които окарикатуриха самата идея за Българското възраждане и патриотизъм.

Обръщам се и към политиците от ГЕРБ. След като приехте пропагандния закон на ПП "Възраждане" срещу несъществуващата "пропаганда в училищата", какво следва – законът за чуждестранните агенти, гонения и репресии на учители и директори ли? Как ще развиете качеството на българското образование, ако се равнявате по Костадинов и Цончо Ганев? За европейско развитие на България ли сте, наистина, или ще трябва да преименувате партията си?

Ако ще развиваме образованието, това няма да стане с репресии, а с гарантиране на свободата на учителите да работят и с взаимно уважение между родители и учители - и с грижа за децата. Помислете добре каква е вашата позиция към тези събития, защото само за няколко месеца "Възраждане" показаха, че са най-ретроградната група в Народното събрание, която е готова да ни върне десетилетия назад. Къде сте вие?
#НеПипайМоятаГимназия2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)