ГЕРБ-СДС искат забрана за нови бежански лагери в София

Предвижда се изграждане на центрове за мигранти в районите "Витоша" и "Оборище"

10.10.2024 | 10:34 Редактор:
Практиката в Европа е бежанските центрове да са изведени от населените места.
Практиката в Европа е бежанските центрове да са изведени от населените места.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС внасят доклад за спиране изграждането на нови бежански центрове в София. По предложение на председателя на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева ще бъде предложено на Столичния общински съвет да отмени решението за изграждане на бежански центрове в двата столични района "Витоша" и "Оборище".

"Многократно предупредих, че решения, взети на тъмно, без публично обсъждане за изграждане на центрове за бежанци, макар и непридружени деца и младежи, ще доведе до обществено напрежение, на което бяхме свидетели и снощи в кв. "Княжево". Стотици граждани на столицата протестираха против изграждането на тези два центъра след като за пореден път управляващите от ПП-ДБ-СС пренебрегнаха мнението на хората“, коментира общинският съветник Ваня Тагарева.

Тя заяви също, че по европейски модел би трябвало центровете за бежанци да бъдат не в населените места, а изведени.

Тагарева пише още, че не е съгласна с подхода, чрез който беше наложено това решение и затова инициира да бъде отменен доклада за изграждането на два центъра за бежанци на територията на столичните квартали "Витоша" и "Оборище".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR