fallback

Анализатори за тежестта на купения вот и стратегиите на партиите преди изборите

Една от важните теми е поста на главен прокурор, казаха доц. Милен Любенов и проф. Антоанета Христова

09.10.2024 | 20:17 Автор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев събра отговорните институции за организацията на изборите и поиска имена на партии, за които има данни, че дават пари срещу гласове.

"Това за мен беше изненадваща среща, инициирана инцидентно, защото през годините не сме ставали свидетели на подобни разговори точно при президента. Сега отговорност за начина, по който се провеждат изборите, носи служебното правителство. Две седмици преди вота едно такова събитие засилва още повече политическото напрежение. Усещането у гражданите е, че от техния вот, до голяма степен с тези практики за купуване на гласове, зависи все по-малко", коментира политологът доц. Милен Любенов в "Денят ON AIR".

По думите му службите и МВР трябва да работят тихо, а не да създават "шум в системата".

Политическият психолог проф. Антоанета Христова отчете нашумялата информация, че сумата за глас е стигнала много високи стойности.

"Допускат, че след изборите ще има скандали, че може някоя партия да иска ревизия и касиране на вота. Затова така се трупат аргументи, че е имало опит да се разбере какво се случва. На някого трябва да се припише вина. Картината ми изглежда подготвителна", анализира тя пред Bulgaria ON AIR.

МВР извършва активни мероприятия срещу купения вот

"Доколко тези мероприятия са ефективни, е трудно да се каже отсега. Ще видим резултата от изборите. При една по-ниска избирателна активност от тази, която беше на последните избори, тежестта на този купен вот ще нараства, тъй като и прагът за влизане в парламента ще бъде много нисък. Затова сега фокусът е насочен към тези гласове", смята доц. Любенов.

Политическите лидери не могат да си разрешат да бъдат ефективни - имат ограничения по отношение на свободата на избор на политики, свободата на колаборация и свободата на правене на предизборна кампания, подчерта проф. Христова.

"Не се ориентират в ситуацията. Това издава много силна слабост, слабост на лидерите в момента. Затова за тях могат по друг начин мотивирани, а не искрено мотивирани хора. Корпоративният вот ще бъде в големите партии активно присъстващ, търси се и вторият механизъм - платеният вот", обясни тя.

Ще се сформира ли редовен кабинет?

"Най-активна е "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Трудно би се сформирал кабинет при 9-партиен парламент. Неговият хоризонт няма да бъде много дълъг. Най-вероятно кабинет ще бъде съставен между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, с подкрепата на допълнителни формации, които ще застанат зад такава програма", прогнозира доц. Любенов, който добави, че най-работещият вариант е коалиционно управление.

Своите съмнения за правителство изрази проф. Христова. Според нея процедурата по избор на главен прокурор ще е ключова.

"От интерес на ГЕРБ-СДС е сегашният изпълняващ длъжността да остане. ПП-ДБ имат приоритет смяна на главния прокурор. Ситуацията е конфликтна, ще има скандали, ще има тема. Няма начин да има правителство. Има триъгълни камъни. По-голямата интрига е дали "Възраждане" ще стане втора. Другата интрига е дали ще минат най-малките партии. ДПС, БСП ще бъдат слаби", изтъкна политическият психолог.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback