fallback

МВР проверява всеки сигнал за купен вот в страната

Проведоха се акции срещу купения вот в Русе и Монтана

09.10.2024 | 18:40 Автор: Вяра Димова

Нова акция купен вот се провежда в областите Монтана и Русе. Проверките целят да се противодейства на купуването на гласове преди изборите на 27 октомври 2024 г. Рано тази сутрин полиция и "Жандармерия" блокираха входовете и изходите на монтанското село Габровница и изненадаха жителите, които твърдят, че пари за глас не са им предлагани.

"Кандидати гласове да купуват няма, това е минало, това беше някога, сега няма такива работи. Няма да гласувам", категоричен е местният жител Богдан Петков.

"Всеки ще си гласува по съвест", категорична е Виолета Иванова.

В селото избори ще има на два пъти

Седмица преди парламентарните, жителите му ще избират предсрочно и кмет. Полицейска операция срещу купения вот се проведе и в Русе. Обект на проверката бяха заложни къщи, квартални магазини и автомобили. До ранния следобед има двама задържани, които обаче са свързани с други престъпления.

"Проверени са 13 места, за които имаме предварителна информация. Проверени са 40 лица, представляващи интерес за полицията", съобщи началникът на "Охранителна полиция" в Русе комисар Димитър Вачков.

В малък търговски обект е била открита тетрадка с имена, които, според собственика, са на членовете на неговото семейство. От МВР бяха категорични, че няма да допуснат купуване на гласове.

"Всеки сигнал се проверява", заяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

Вече са извършват и проверки на изборните места относно сигурността и пожарната безопасност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Избори 2024
fallback