Румен Радев: В парламента не трябва да влизат представители на купения вот

Държавният глава се срещна с представители на институциите, отговорни за подготовката на вота

09.10.2024 | 17:02 Редактор:

"Борбата с купения и контролиран вот да не се свежда само до дилърите на гласове, а и да се обърне внимание и по-нагоре - към тези, които се ползват от техните услуги и съответно дават парите. Това очаква обществото", заяви държавният глава Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота, на среща в президентската институция.

В нея се включиха служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и Георги Георгиев - заместник-председател на Държавната агенция "Национална сигурност". В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Изобилства информация за купуване на вот за предстоящите избори"

По думите на Румен Радев действията, свързани с купуването на гласове, дискредитират не само идеята за демокрацията, но и делегитимират институциите, още преди да са избрани.

"Появиха се характерни имена и прякори, злощастно известни от недалечното минало", каза президентът и посочи, че нито един сигнал за купен и контролиран вот не следва да бъде оставен без убедителен отговор.

Във връзка с разпространяваните списъци с имена за купуване на гласове, Радев каза, че трябва да се установи дали информацията отговаря на реалността и ако съответства и са събрани данни, от прокуратурата се очакват безкомпромисни действия.

"Самият факт, че гражданското общество вече се надига, започва да събира, обобщава и представя информация на институциите, означава, че гражданската търпимост по отношение на честността в изборния процес явно достига до някакъв предел", категоричен е президентът.

Трябва да се изгради доверие

Радев очаква убедителни действия не само за довереното изграждане на изходния код на машините, но и за изграждане на доверие на българските граждани към изборния процес от страна на всяка една отговорна институция.

"Ние трябва да направим така, че не само в следващото Народно събрание, а и в никой български парламент да не влизат представители на купения и контролиран вот. Изправени сме пред дълбок обществен проблем - политическата криза, която няма да намери разрешение, нито ще имаме правителство и парламент с достатъчна легитимност и "срок на годност", докато не се повиши избирателната активност", обобщи държавният глава.

"Нищо не отблъсква повече гражданите от урните и политиката, както доказателствата, особено ако се извършват пред тях, за купен и за контролиран вот", заключи Радев.

Президентът допълни, че институциите трябва да положат всички усилия, за да ограничат максимално купения и контролиран вот, защото той е сред тежките "заболявания" на нашия политически процес.

От ЦИК обявиха-на изборите ще гласуваме със специална хартия, която ограничава злоупотребите. 

"Унищожени са специализираните ролки с хартия от предишните избори. Няма да се използва хартия използвана на предишни избори", увери председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Прессекретариат на президента