Димитър Главчев след оглед на оградата с Турция: Мигрантският натиск е намалял със 71%

Според премиера би трябвало да се вземат още решения във връзка с увеличаване на видеонаблюдението

09.10.2024 | 11:48 Редактор:

В Консултативния съвет по национална сигурност беше поставена темата, че липсват около 100 км от преградното съоръжение на българо-турската граница, в резултат на което съвместно с министър Запрянов, министър Илков, шефа на "Гранична полиция" и шефа на отбраната в понеделник прелетяхме над съоръжението и по земя извършихме проверка. Оказа се, че цялата ограда си е на място. Ако има компрометирани участъци, те се възстановяват в рамките на 24 часа. За преградното съоръжение можем да бъдем спокойни. Налице е и то по цялото протежение на българо-турската граница с едно малко изключение - при река Тунджа, но там са 50 м, които се компенсират с патрули. Това каза служебният премиер Димитър Главчев преди началото на редовното правителствено заседание.

По думите му с оглед на развитието в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск би трябвало да се вземат още решения във връзка с увеличаване на видеонаблюдението и хората, които патрулират.

"Мигрантският натиск е намалял със 71% в резултат на съвместните мерки спрямо 2023 г.", подчерта Главчев.

Служебното правителство работи за провеждането на честни избори

Премиерът отбеляза, че основната задача на служебното правителство е организирането на честни, свободни и прозрачни избори.

"По досега действащото законодателство изборите се провеждат по два начина - с хартия и с машини. Нашите усилия са да се проведат по същия начин. Взимаме мерки и да се подобри организацията с оглед на това да не се изкривява вотът", добави той.

Казусът с театрите все още не разрешен

Припомняме, че министър-председателят разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.

"Очаквам по-енергични действия от страна на Министерството на културата, за да могат да бъдат локализирани виновните и да понесат своите наказания, защото е абсолютно недопустимо от театралната общност да понасят бреме, което не са заслужили. Възложих на Главния инспекторат на Министерския съвет също да извърши проверка. Очаквам от Министерството на културата да са по-енергични и да прекратим тази тема, да се знае кои са виновните и да понесат своята отговорност", заяви Главчев.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Facebook/МС