fallback

В центъра на предизборната кампания е предотвратяването на купен вот

Според доц. Албена Танева това е прекалено, проф. Николай Найденов смята, че е необходимост

09.10.2024 | 10:44 Автор: Деси Николова

Президентът ще проведе среща с отговорните институции за подготовката и честността на предстоящите парламентарни избори. На този фон все още липсва активна кампания по-малко от 20 дни преди вота на 27 октомври.

"Надявам се, че тази среща е просто рутинна, тъй като работата на служебното правителство е да подготви изборите. Идва ми някак в повече, в контекста на кампанията, когато разговорът за изборите се свежда до някакъв криминален въпрос. Много малка част от изборния процес се заема от този тип нередности. За това има съответните институции, които както да подготвят, така и да контролират изборите", коментира политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Според нея това е неправилен подход, тъй като честността на изборите не трябва да се свежда само до предотвратяване на нередности, а да се акцентира върху високата избирателна активност като най-добрата мярка за легитимност на вота.

В допълнение, политологът проф. Николай Найденов каза, че пасивността на избирателите е резултат от годините на преход и натрупването на нерешени проблеми. 

"Вярно е, че ние се фокусираме и е в центъра на кампанията е дали ще се купуват и колко гласове ще се купят. Вярно е, че това е злокачествено явление, но е вярно и друго, че това наистина е важно, при тези обстоятелства до които сме стигнали. Досега не съм видял противодействия за купуването на гласове, по начин, по който да бъде убедителен", заяви проф. Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи остава неясно за обществото защо политическите партии, за които се купуват гласове, не биват оповестявани.

Според доц. Танева и проф. Найденов, ключова причина за намаляващата избирателна активност е усещането за безизходица.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback