fallback

Възможен ли е редовен кабинет на малцинството с плаващи мнозинства?

Служебните правителства засилват кризата на парламентаризма, категорични са Слави Василев и проф. Румяна Коларова

08.10.2024 | 20:06 Автор: Толя Стоянова

"Очевиден е фактът, че ще отидем на поредни парламентарни предсрочни избори. Устойчиво правителство няма да има. Тази политическа система не може да функционира в България. Това, което произвежда, е или дребен пазарлък, или скандали - загубено време, в което държавата са мафиотизира. Потъването на държавата ни е категорично. Ще отидем на осми избори", коментира политическият анализатор Слави Василев в предаването "Денят ON AIR".

Според политолога проф. Румяна Коларова има набор от рационални решения.

"Когато говорим, че има криза на парламентаризма, това не означава, че отиваме към друг модел на управление. България не може ефективно да формира коалиционни правителства. Българските политици трябва да се научат как това се случва", призова проф. Коларова пред Bulgaria ON AIR. 

И двамата са на мнение, че служебните кабинети засилват кризата на парламентаризма в страната.

Защо политиците не могат да се разберат помежду си?

"Причината да не могат да се разберат е свързана с неадекватната представа на българските политици, особено "Продължаваме промяната", която беше със самочувствие, че трябва да диктува, а останалите да се съобразяват", добави проф. Коларова.

По думите на Василев "политическата импотентност" на българските партийни ръководители стига дотам, че ще предизвикат смях, защото според него всеки знае, че министър-председател, който е равноотдалечен, ще бъде командван от силните на деня. Политическият анализатор каза, че това са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на "ДПС - Ново начало" Делян Пеевски, и "някаква гарнитура".

"ГЕРБ и Борисов коалиция с Пеевски няма да направят. Това не означава, че ДПС на Пеевски няма да бъде подкрепяща партия. Едното не изключва другото. И БСП може да бъде подкрепяща партия, без да е коалиционен партньор. Най-лесният вариант в тази ситуация е кабинет на малцинството. Този кабинет, за да съществува, трябва да се съобразява с диктата на всички, от които това мнозинство зависи. Има много различни формати, чрез които може да бъде постигнато", прогнозира проф. Коларова.

Василев не смята, че кабинет на малцинството с плаващи мнозинства ще произведе работещо правителство.

"Не могат да се разберат как да разделят баницата. Корупцията много вече ще бие на очи. В цяла Европа не се краде така, както в България", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback