Българин в Израел: ЦИК ни отнема правото да си дадем гласа за промяна

Това е опит за пореден път да ни затворят устата, заяви Владимир Беняминов

08.10.2024 | 18:41 Редактор:

Няма да има секции в конфликтните държави за парламентарните избори на 27 октомври - Ливан, Израел и Украйна. Това реши ЦИК по предложение на Министерството на външните работи. Общо 719 секции ще бъдат разкрити зад граница.

Владимир Беняминов живее в Тел Авив и има собствено заведение. Макар че е далеч от родината, споделя, че всичко, което прави, е с мисъл само за България. На 27 октомври обаче няма да може да помисли какво политическо бъдеще иска за страната си. 

"Те ни отнемат това право - да си дадем гласа, за да видим някаква промяна. Това е болезнено, лично", каза Беняминов. 

Новината, че няма да има секции разбира от други българи в заведението му. 

"Тези, които искат да гласуват, са недоволни естествено. Казват, че това е опит за пореден път да ни затворят устата", добави той.

Превантивна мярка заради военните конфликти

От ЦИК обясниха, че това е превантивна мярка заради военните конфликти.

"Не става дума за голям брой избиратели, макар че в Израел не са толкова малко, в Ливан са по-малко. Преценката на МВнР е, че обстановката е прекалено несигурна", уточни зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

"Не виждам къде е проблемът в Тел Авив. Има противобомбени укрития на всеки 5 метра. Не мисля, че изобщо съществува проблем с това, че сме в конфликтна зона", добави Беняминов.

На въпрос има ли напрежение в секционните комисии в чужбина  между политическите сили от ЦИК отговориха, че има напрежение. До 19 октомври партиите могат да дават предложение за промяна в състава на секционните комисии в чужбина.

Вижте повече в репортажа.