fallback

Димитър Марковски: Джейхан Ибрямов още не е дал обяснение за причината за парите

Адвокатът коментира дали е правилно решението на съда кандидатът за депутат да остане за постоянно в ареста

07.10.2024 | 21:02 Автор: Вяра Димова

Софийският градски съд (СГС) постанови мярка "задържане под стража" за народния представител и кандидат за депутат Джейхан Ибрямов. 

"Казусът на г-н Ибрямов има няколко много сериозни първо конституционни проблеми и второ - наказателно-процесуални моменти, които трябва да бъдат много внимателно изчистени в процеса на работа. Изпадаме в положението първи бием и после питаме. Когато става въпрос за лице, което принципно разполага с не един, а два имунитета, трябва да се подходи внимателно", коментира адвокат Димитър Марковски в "Денят ON AIR".

Какво гласи Конституцията?

Той обясни Член 70 от Конституцията, който фиксира два режима на решаване на положението с лице, което се ползва от имунитет.

"Единият е случай, в който този имунитет става след решение на Народното събрание, а вторият е разрешителен или уведомителен режим. Прокуратурата се позовава на този уведомителен режим, с твърдението, че става въпрос за заварено тежко престъпление по отношение на г-н Ибрямов. Тук възниква въпросът дали казусът е свързан с тази хипотеза на Конституцията", обобщи Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Ако се установи, че "не сме в тази конституционна хипотеза, тогава всички последващи действия, вършени с г-н Ибрямов, са незаконосъобразни", подчерта адвокатът.

"Ако се установи, че неговият казус не е в хипотезата на заварено тежко престъпление, тогава всички процесуално-следствени действия, сторени с него от момента на неговото повдигане на обвинение и задържане, са незаконосъобразни. Заварено тежко престъпление е свързано с това, че то трябва да бъде заварено в конкретния момент. Фактът на предаване и получаване на тези средства е безспорно доказан по делото, защото са маркирани, описани. Той още не е дал обяснение какъв е поводът и причината за тези пари. Не можем да кажем, че Тодоров е обвиняемо лице и не може да бъде достоверен свидетел", изтъкна Марковски. 

Провокацията към подкуп също е престъпление, заяви адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback