fallback

Избори 2024: Слаба избирателна активност и краткотрайно правителство?

Светлин Танчев и Петър Витанов направиха своите прогнози за предстоящия вот на 27 октомври

07.10.2024 | 20:14 Автор: Вяра Димова

Предвид честите избори, в които влизаме, партиите не само са уморени, но и липсва идеология. Разчитат на твърдия електорат. Виждат, че все повече активността спада. До голяма степен големите играчи това ги устройва. Няма кой знае какви промени, няма кампания. Това заяви политическият анализатор Светлин Танчев в предаването "Денят ON AIR".

При тази ситуация, дори активността да е по-голяма, няма да има голяма разлика в подредбата, на мнение е той.

Бившият евродепутат Петър Витанов изтъкна три основни причини за ниската избирателна активност - липса на нови идеи, липса на нови хора и намаляване на финансовите ресурси. 

"8 кампании си е ресурс. Когато няма нови хора, сериозни политически играчи, няма нови идеи - няма как да очакваме висока избирателна активност. Купеният вот има все по-голямо значение. Третата група хора, която гласува, са радикалите. Затова виждаме всякакви екзотики в парламента", обясни Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Има ли шанс за редовен кабинет?

"Пазарът ще ни накара да отидем към някакво правителство. Плана не усвояваме, икономиката ни се свива надолу. На 1 януари минималната заплата трябва да скочи. Сметките показват, че само лихви в текущото ни състояние, без да трябва да се запушват дупки, към 2027 г. ще са около 3 млрд. лв. Ако продължим и в този цикъл на избори, не виждам откъде ще дойдат средства", анализира Танчев.

Ако има правителство, то няма да бъде дълготрайно, смята Витанов.

"Има две опции. Едната е анти Пеевски основа, тя включва ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и поне още една или две партии. Тогава формацията на г-н Пеевски, която най-вероятно ще влезе в парламента, ще направи всичко възможно да бъде част от управляващото мнозинство". Втората е евроатлантическо мнозинство", прогнозира бившият евродепутат.

Танчев напомни, че през изминалата година 2/3 от държавите в света са провели избори. По думите му политиците ни ще бъдат притиснати от външни фактори.

"ГЕРБ-СДС са ударили някакво дъно, под което трудно биха могли да падат. Дори и да падат под тези гласове, то ще е пропорционално равно. Те имат много кметове, структури", подчерта анализаторът.

Танев е на мнение, че Бойко Борисов няма голям шанс да бъде отново премиер. 

"Хората изпитват усещане за безнадеждност. Рязка промяна в политическия им ангажимент може да дойде с нови лица. Президентът - без съмнение. Ако не е той, ще бъде някой друг. Системата има нужда от адреналин. Голямото предизвикателство е какво ще се случи в БСП и въобще с лявото в България", обобщи Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback