fallback

Жители на столичния "Христо Ботев": Не са ни предлагали пари за вота, това са глупости

"Вода за пиене нямаме, а пък за пране да не говорим", оплакват се хората

07.10.2024 | 13:54 Автор: Толя Стоянова

20 дни преди изборите - поредна акция срещу търговията с гласове. Обиски и арести в столичният квартал "Христо Ботев". Полицията арестува 10 души за купуване и продаване на гласове. Задържаните са известни на органите на реда, но не с изяви в изборната престъпност. 

"В проверените къщи в квартала са намерени тетрадки и тефтери с имена и лични данни на хора и конкретни суми, записани срещу тях, открити са и големи суми пари", каза директорът на СДВР Любомир Николов.

Един глас върви между 100 и 150 лв.

Схемите за купуване на гласове преди вота през октомври били същите като тези от изминалите избори.

"През бързи кредити, през вересии в съответни магазини и опрощаването им, и в общи линии нямаме някакви други по-особени сигнали, с които да направим обосновано предположение, че те са по-иновативни. Можем да заключим, че един глас върви между 100 и 150 лв.", добави Николов.

Но въпреки арестите в квартала - местните твърдо отричат там да се купуват или продават гласове.

"Това не е вярно, глупости. Това всичко е измама. Не са ни предлагали. При нас не са идвали - нито са предлагали, нито нищо", казват жители на квартала.

В "Христо Ботев" очакват действия и резултати от държавните органи и след изборите. 

"Първо - да оправят квартала. Какви дупки, какви локви, каква е мръсотия. Вода за пиене нямаме, а пък за пране да не говорим", сподели жител.

Освен 10-те арестувани за купуване и продаване на гласове, полицията задържала и 12 души за притежание на наркотици или шофиране след употребата им.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

fallback
Още от Избори 2024
fallback