fallback

Няма да има избирателни секции в Украйна, Израел и Ливан за предсрочните избори

710 секции ще има в 57 държави, повечето в Турция и Великобритания

07.10.2024 | 12:52 Автор: Деси Николова

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата и страните, в които ще бъдат разкрити избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври.

Според публикуваното решение на институцията на нейния сайт, общият брой на секциите е 710, разположени в 57 държави.

От ЦИК уточняват, че в Украйна, Ливан, Израел и Иран няма да има секции поради военни конфликти и несигурност. В Турция ще бъдат разкрити най-много секции - 168, докато в Обединеното кралство (Великобритания и Северна Ирландия) техният брой е 112.

В Германия ще има 66 секции, а в Испания - 64. В Съединените щати ще бъдат разкрити 53 секции, в Италия - 27, а в Гърция - 23.

Определянето на секциите в чужбина е направено въз основа на подадените заявления за гласуване, както и на информация от Министерството на външните работи.

Според последните данни, се очаква одобрение от приемащите държави за провеждане на изборите в Австрия (за секциите извън дипломатически и консулски представителства), Алжир, Босна и Херцеговина, Норвегия и Швейцария. По тази причина, тези места ще бъдат обозначени за разкриване при условие, че се получи конкретно разрешение до 14 октомври.

Вследствие на предложение от българското посолство в Баку, Азербайджан, там няма да бъде открита секция поради нецелесъобразност.

Република Чехия разрешава секции само на територията на своето дипломатическо представителство, затова секции няма да има в Бърно, Ихлава, Либерец, Млада Болеслав и Пилзен.

Поради сложната ситуация в Тел Авив, Израел, и Бейрут, Ливан, изборни секции няма да бъдат разкрити. Министерството на външните работи на България предложи да не се откриват места за гласуване в тези градове по съображения за сигурност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Избори 2024
fallback