Четири партии трудно ще съставят правителство, по-вероятно е да бъде от три?

Проф. Захари Захариев и проф. Стоян Денчев призоваха българите да гласуват на предстоящите избори

04.10.2024 | 20:18 Редактор:

Близкият до Ахмед Доган политик Джейхан Ибрямов влезе в ареста за 72 часа. Срещу него започва и наказателно производство, след като по-рано ЦИК и председателят на парламента приеха искането на прокуратурата за снемане на имунитета му. Мирослав Тодоров е човекът, от когото Ибрямов е взел 100 000 лева. 

"Това нещо ще се проточи. То ще бъде бухалка в предизборната риторика, особено между двете ДПС-та. Може да се окаже, че това е сценарий, изигран от други кукловоди. Българското общество въобще не отдава особено голямо внимание на това, което се случва във войната между двете ДПС-та", коментира политическият анализатор проф. Захари Захариев в предаването "Денят ON AIR".

Джейхан Ибрямов е замесен в мафиотска групировка?

Общественикът проф. Стоян Денчев заяви, че вярва на българските правораздавателни органи, защото не могат да си позволят да манипулират българското общество. Според него съпругата на Джейхан Ибрямов проявява защитна функция с гладната стачка.

"Говорим за мафиотска групировка, ако допуснем, че всичко е вярно до този момент, която работи в голям мащаб. Вдига се шум около нещо, което би трябвало да бъде под закрилата на следствената тайна", добави проф. Захариев.

Проф. Денчев прогнозира пред Bulgaria ON AIR, че след скандала с Ибрямов се очаква още по-ниска избирателна активност. Проф. Захариев е на мнение, че това няма да повлияе на гласоподавателите.

Разцеплението в ДПС

Проф. Денчев коментира и разпада в ДПС.

"И двете партии са ДПС, независима от наименованието. Вижда се разединението на българските турци. Евентуално етническо напрежение може да бъде породено, особено ако се намесят външни сили. Крилото на г-н Доган ходи в Турция и търси контакти, другите също търсят", посочи той.

Проф. Денчев е оптимист и смята, че ще имаме редовно правителство.

Според проф. Захариев създаването на правителство зависи от това  какви проценти ще вземе ГЕРБ - каква ще бъде относителната ѝ тежест. 

Проф. Денчев видя две възможности за съставяне на правителство. По думите му е по-малко вероятно да се направи правителство без ГЕРБ и ПП-ДБ. Той смята, че е възможно да се направи правителство с ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН.

"Ако трябва четири партии да правят правителство, няма да успеят. Ако правят три - може да успеят", обясни проф. Денчев.

И двамата призоваха българите да излязат и да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Гледайте целия разговор във видеото.