fallback

Ще бъде ли свален имунитетът на Джейхан Ибрямов?

Утре от прокуратурата ще дадат и подробности около задържането му

03.10.2024 | 18:41 Автор: Деси Николова

Арестуваха кандидат-депутат от листите на Ахмед Доган. Джейхан Ибрямов е задържан с белязани пари за купен вот късно снощи. От Хасково и в подкрепа на друг задържан техен кандидат за депутат от "Алианса за права и свободи" заговориха за отмяна на изборите.

В късните часове вчера евродепутатът Илхан Кючук пръв съобщава, че Ибрямов не може да бъде открит.

"Нямаме връзка с Джейхан Ибрямов за последните 3 часа. Какво се случва? Отвлечен ли е?", написа Кючук.

Отново в социалните мрежи Биршен Ибрямова изрази притеснение, че от медиите е разбрала за ареста на съпруга си и подчертава, че домът им се претърсва от антикорупционния орган в продължение на 3 часа.

"Скъпи приятели, аз и Джейхан никога не бихме направили нещо, заради което децата ни, родителите ни, приятелите ни и колегите ни да се срамуват и ходят с наведена глава! Нас не ни е страх! Това, което през последните три месеца се случва с всички, които гордо заявихме подкрепата си за г-н Доган, е поредното доказателство, че завладяната държава е в пълен ход! Няма да ни уплашите", написа Ибрямова.

От дома на Ибрямов разследващите са иззели 10 хил. лева, документи и тефтер.

Може ли да бъде свален имунитетът му?

Прокуратурата вече е поискала сваляне на депутатския имунитет на Джейхан Ибрямов. За целта са изпратили писмо до ЦИК и председателя на парламента Рая Назарян. Според конституционалист, ако е налице извършено престъпление, имунитетът би следвало да бъде отнет.

"Въпросът е във времеви порядък и следва да се разгледа. Тъй като сега НС не заседава, такова разрешение може да се даде от председателя на парламента и практически не можем да имаме по-висшестоящ от закона", поясни конституционалистът Орлин Колев.

Журналистът Илхан Андай е на мнение, че действията на прокуратурата не могат да бъдат свързани с предизборна хватка.

"Ако си умен, винаги имаш по-умна версия, защото знаеш, че си се захванал с нещо, което може да те направи арестант. Ако отидеш на паркинг и взимаш едни пари, трябва да има обяснение защо взимаш тези пари, защо посягаш към тях", заяви Андай.

Утре от прокуратурата ще дадат и подробности около задържането на Ибрямов.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Избори 2024
fallback