Джевдет Чакъров за арестите на членове на ДПС: Ще поискаме отмяна на изборите

Протестиращи се събраха в подкрепа на Мюмюн Искендер и Джейхан Ибрямов

03.10.2024 | 14:35 Редактор:

В Хасково десетки симпатизанти на партията на Ахмед Доган се събраха на протест в подкрепа на арестувания Джейхан Ибрямов и на задържания в края на септември кмет на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

"Искендер е задържан неправомерно, ние сме в негова подкрепа. Снощи е и задържан Джейхан Ибрямов, който е действащ депутат и кандидат-депутат и сме и в негова защита", заяви протестиращата Елван Атила.

Случаят вече е проверяван

Мюмюн Искендер, дъщеря му, синът му Али Али и общинският служител Байрям Илязса са с обвинения за участие в организирана престъпна група за неправомерно усвояване на европейски средства от Държавен фонд "Земеделие" над лимитите за строеж на къщи за гости. Периодът, който се разследва, е 2013-2015 г. По случая Искендер вече е проверяван по време на скандала, който избухна в страната през 2018 г. През 2022 г. ВАС излезе с решение, че няма административно нарушение.

"Точно по време на кампания никога не се е случвало по този начин да се възобновяват дела. По този начин честността на изборите в България са поставени под въпрос. Тази активност на КПКОНПИ и не само, а и на други власти си я обясняваме с обвързаността на лице, което също е участник в изборите и това лице в момента показва колко е завладяна държавата", коментира протестиращият Юджел Атила.

Точно в 10 ч. започна и второто заседание по делото за мярката на кмета на Минерални бани, в което от Софийската градска прокуратурата искат "задържане под стража". Първото заседание беше на 23 септември, но се отложи заради назначена от съда медицинска експертиза за здравословното състояние на задържаните. От тогава досега те са в ареста.

"Аз смятам, че 336 часа господата стоят незаконно в ареста, дори изкуственият интелект, с когото направих справка, каза, че моментално съдът трябваше или да ги пусне, или да ги задържи", коментира адвокатът на Байрям Иляз Александър Попчев.

Ответен отговор от ДПС

Джевдет Чакъров заяви, че ще иска отлагане на изборите заради напрегнатата предизборна ситуация.

"Не може да се провежда кампания в такава психоза, в такова напрежение и хората да се притесняват. Обаждат ни се от цялата страна, готови са за протести", заяви председателят на ДПС от фракцията около Ахмед Доган.

Междувременно заради протестиращите беше затворено движението по централни булеварди в Хасково. Недоволството стигна и до сградата на областната управа, където бе поискана оставката на областния управител Мехмед Атаман, който е от хората на Пеевски.

Вижте повече в репортажа на Пламена Политова.