fallback

Акция "купен вот": Масови арести във Варненско и дрога за хиляди левове

Проверени са търговски обекти, частни домове и кредитни институции

03.10.2024 | 12:35 Автор: Беатрис Младжова

Специализираната полицейска операция, насочена срещу нарушения на политическите права на гражданите и конвенционалната престъпност, стартира в ранните часове на днешния ден на територията на Варненска област, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

В рамките на операцията до момента са проверени 11 търговски обекта, за които са получени данни, че съхраняват списъци с лица и записани определени суми срещу тях (в Любен Каравелово, Изворско, Блъсково, Житница). Иззети са общо 26 тетрадки и тефтери с отбелязани имена и парични суми. На етапа са образувани 8 досъдебни производства. Съставени са 11 предупредителни протокола. Инспекции са извършени в 51 заложни къщи. На изградени контролни пунктове полицейски служители извършват проверки на водачи на моторни превозни средства за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Инспекции са извършени в 51 заложни къщи. На изградени контролни пунктове полицейски служители извършват проверки на водачи на моторни превозни средства за употреба на алкохол и наркотични вещества. Задържани към момента са 15 души, образувани са 3 бързи производства, издирени са трима души.  В хода на операцията е задържан и чужденец, обявен за издирване с червен бюлетин от Интерпол.

Четири досъдебни производства, три от които за държане на дърва за огрев без необходимите документи за произход, са образувани при специализираната операция в Твърдица, област Сливен.

В хода на спецоперацията на ОДМВР-Пазарджик, съвместно със служители на РУ-Панагюрище, е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68–годишна местна жителка. Процесуалните действия са предприети след получен сигнал за предлагане на имотни облаги на граждани срещу упражняване на право на глас в полза на определена политическа партия. При претърсването от дома са иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции. Жената е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

В рамките на спецоперацията на територията на Разградска област са проверени множество заложни къщи, кредитни институции и търговски обекти. Само в с. Осенец служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" са инспектирали три офиса за бързи кредити, заложна къща и три търговски обекта. На изградените 11 КПП-та, съвместно с екипи на жандармерията, са проверени близо 300 превозни средства. За различни нарушения по ЗДвП на шофьорите са съставени 72 акта и фиша.

Девет души са задържани в рамките на полицейските действия, реализирани на територията на ОДМВР-Добрич. При претърсване на търговски обект в Албена, стопанисван от 47-годишен, в едно от помещенията са установени пакетчета със суха тревна маса с тегло 2,9 грама, реагирала на канабис. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а по случая - образувано досъдебно производство. 

Служители на криминална полиция от РУ- Шабла предприели процесуални действия в частен имот в с. Езерец,  обитаван от 46-годишен, откъдето иззели намерените 26 грама суха тревна маса канабис, както и 7 растения канабис в процес на сушене, достигнали височина до 120 см. Ползвателят на имота също е задържан с полицейския арест. Други двама мъже - на 45 и 25 г., били засечени в Каварна и при обиск от тях униформените иззели ръчно свити цигари с канабис. 

С две топчета и две пакетчета от същата дрога е задържан и 39-годишен от Добрич. Срещу задържаните са образувани бързи полицейски производства. 

Незаконно присъединяване към електропреносната мрежа е установено при проверка на таванско помещение в жилищен блок в Добрич, обитаван от 50-годишен мъж. По случая е образувано досъдебно производство. Полицейски екип се е отзовал и на сигнал за възникнал скандал в апартамент в областния град. На място е задържан 52-годишен, който буйствал и отправял закани към съпругата си, нападнал 19-годишния им син. 

Изяснено е, че по-рано сутринта е ударил жената по лицето. Двамата пострадали са с повърхностни рани, насочени към МБАЛ Добрич за прегледи. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата, а по случая е образувано досъдебно производство. В хода на операцията са проверени са общо 326 моторни превозни средства и 431 водачи и пътници.

Вижте повече във репортажа.

Снимки: МВР

fallback
Още от Избори 2024
fallback