Бивш председател на ЦИК: Комисията става все по-непрозрачна след всеки вот

Важни обсъждания се изнасят в работни групи, а пълният дебат не се показва публично, каза Ивилина Алексиева-Робинсън

02.10.2024 | 15:11 Редактор:

Централната избирателна комисия (ЦИК) успокоява, че всичко върви по план и няма проблем с организацията за изборите. На този фон обаче се появиха отново споровете за това какво може да се обърка по време на вота.

"ЦИК, РИК и СИК досега е трябвало да научат своите уроци. Аз бих казала, ако не се бяха случили определени неща, че не очаквам нищо извънредно. Има нов момент. До този момент аз не съм била остро критична към ЦИК, но сега ще си позволя да бъда. Причините, поради които не знам дали ЦИК няма да объркат нещо е фактът, че комисията става много по-непрозрачна след всеки избор", заяви бившият председател на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева-Робинсън в студиото на предаването "Директно".

Важни обсъждания се изнасят в работни групи, а пълният дебат не се показва публично. Протоколите от заседанията не се публикуват своевременно, което допълнително затруднява достъпа до информация за гражданите и медиите. Робинсън също отбеляза пред Bulgaria ON AIR закъсненията в публикуването на заявленията за регистрация на политически партии и неправителствени организации.

Гостът критикува остро и липсата на стандартизирано обучение за членовете на избирателните комисии. Според нея, недостатъчната подготовка на СИК води до ниско качество на организацията на изборите, включително проблеми с обработката на протоколи и броенето на гласове. Липсата на обучителни материали и адекватни обучения от страна на ЦИК към РИК и СИК е сериозен проблем, който тя подчерта.

Робинсън дори допуска възможността в последния момент да бъде отменено машинното гласуване. Тя коментира и необходимостта от промени в Изборния кодекс, като подчерта, че те трябва да бъдат направени след внимателен и продължителен дебат, а не набързо.

Гледайте целия разговор във видеото.