Коментар: Партиите трябва да поставят ясни и реалистични цели пред себе си

Експертни правителства без политическа отговорност не са решения, смятат доц. Борислав Великов и Петър Мутафчиев

01.10.2024 | 20:10 Редактор:

С наближаването на изборите за Народно събрание, въпросът за компромисите между политическите партии става все по-актуален.

"В крайна сметка е разумно да се търсят компромиси и да има редовно правителство, тъй като има важни задачи, които ние като избиратели сме им възложили - бюджета, Плана за възстановяване и устойчивост, както и други важни закони, свързани с устройството на държавата", заяви бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Според бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев обаче компромисите не трябва да се правят само заради самото съставяне на правителство.

"Трябва да има компромис за една ясна политика, която да изведе България от ситуацията, в която се намира. Компромиси за възстановяване на държавността, компромис при договорките за едно ново правителство, което наистина да започне битката с зависимостите и корупцията в държавата, ясно да се поставят целите за развитие на българската енергетика", категоричен бе Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че България е в риск да загуби значителни средства по Плана за възстановяване, ако не се постигне споразумение за стабилно правителство, което да осигури необходимите реформи. Мутафчиев смята, че партиите трябва да се фокусират върху дългосрочните приоритети, като енергийна независимост и икономическа стабилност.

"Мисля, че ще бъде по-лесно да се състави правителство, ако имат реалистични цели. Това, което наричаме сглобка, то в крайна сметка си беше коалиция. Не работеше чак толкова лошо", заяви доц. Великов.

И двамата гости се съгласиха, че експертни правителства, които нямат политическа отговорност, не са устойчиво решение за България. 

Гледайте целия разговор във видеото.